A riporter Schmitt Pállal volt

2012.03.30. 23:31 Módosítva: 2012.03.30. 23:31

Miközben az egész ország azt találgatta, hogy Schmitt Pál a péntek este sugárzott interjúban bejelenti-e lemondását, Obersovszky Péter nyitó kérdésére az államfő gyorsan nem is válaszolt, hanem hosszas magyarázatba kezdett arról, hogy ő az édesanyjának egykor megfogadta, hogy doktori fokozatot szerez.

Amikor arról volt szó, hogy a tényfeltáró bizottság szerint Schmitt a kisdoktori értekezésnek csak a végén hivatkozott azokra a forrásokra, ahonnan dolgozata döntő része származik, Obersovszky lelkesen azt mondta: ott vannak az ő kezében is a kifénymásolt bizonyítékok, hogy a hivatkozások ott szerepelnek a felhasznált irodalomban, "minden inkriminált részre ott vannak a bizonyítékok".

Ezek után a következő aggodalmas kérdést tette fel: "Én elég régóta ismerem elnök urat, és azt nem értem, hogy miért volt ennyire visszafogott, tehát ön egy sokkal szenvedélyesebb ember, még köztársasági elnökként is. Ha ezek a dokumentumok előbb kikerülnek, vagy ön a szokásos lendületével előbb felveszi a kesztyűt, akkor lehet, hogy ez a dolog idáig el sem jut".

 IMG 2770

Később Obersovszky nagyon előzékenyen idézte egyik kérdésnek tűnő monológjában a Testnevelési Egyetem akkori doktori szabályzatát. Schmitt Pál nagyon hálás volt a feladott labdáért: "én örülök, hogy ezt beidézte", majd kifejthette, hogy az ő dolgozata a társadalom számára igenis hasznos volt. Nem sokkal később a riporter azzal is segíteni próbált az államfőnek, hogy a dolgozata alapját képező Georgiev-tanulmány a NOB szellemi kincsét képezi, amit Schmitt Pál mint a NOB tagja esetleg jogosan használhatott fel. Aziránt érdeklődött, hogy erről a NOB már  állást foglalt-e, "mert az ügyben nem lenne mindegy."

A csúcs azonban alighanem az volt, amikor a riporter a maga részéről azzal a kérdéssel zárta le az interjút, hogy az államfő akar-e perelni az őt ért támadások miatt. "Elnök úr, azt világossá tette, hogy megvédi a hivatalát a politikai támadásoktól és nem hajlandó engedni a politikai nyomásnak.
Hogy önben még él a sportoló, most azt is bizonyítja, de azért önt emberként, mégpedig népszerű, és meglehetősen sokak által szeretett emberként a becsületében is megbántották. Nem perel? Vagy ezt önnek mint elnöknek kötelessége elviselni?"

 IMG 2754

De kicsoda a 90-es évek elejének Pálfy G. Istvánjára hajazó Obersovszky Péter? Pályáját 1986-ban a Magyar Rádió Krónikájánál kezdte. Dolgozott az MTV Esti egyenleg című műsorában, majd A Hét szerkesztő riportere, később főszerkesztője lett.

"Hazugok keze alá dolgoztam"

Könyve, az Öljétek meg Tévémacit! fülszövegén Obersovszky Péter a következőket írja: "Nem szeretem a képmutatást, úgyhogy jobb felvállalni a valóságot. Könyvemet igenis a harag diktálta. A harag azokkal szemben, akik hazudnak, akik vásári komédiává züllesztik a közéletet. A fél életemet keserítették meg. Hazugok keze alá dolgoztam, hazugságot építettem, pedig nem volt szándékomban és nem csak én jártam így. Nem gondolom, hogy az odamondástól megváltozik a világ, de ha valamitől változik, az mégiscsak az őszintén elmondott vélemény."

1997-ben részt vett a Tv2 beindításában, majd az Inforádió munkatársa lett. 2004-től a Klubrádió Krónika délben című hírműsorának főszerkesztője lett, ezzel párhuzamosan az MTV Élesben című vitaműsorát vezette.

A bulvár iránt fogékony közönség a nevét a 2005-ben megjelent Öljétek meg Tévémacit! szerzőjeként ismeri. Obersovszky az MTV-nél és a TV2-nél töltött éveit foglalja össze ebben a műben meglehetősen olvasmányos formában. Elég csak néhány fejezetcímet felvillantani: Dorka, a TV2 torka, A tornászlány esete az egy számmal nagyobb lóval, Trutyi, Kormányzó jön itt fehér lovon – avagy miért nem kaptam autókiutalást a Fidesztől (sem)?.

Később az Echo Tv Tabuk nélkül című műsorának főszerkesztője és műsorvezetője lett, majd a 2010-es kormányváltás után visszatért az MTV-hez, ahol a Ma reggel műsorvezetője volt, tavaly november óta pedig  a vasárnap esténként a Híradó előtt jelentkező politikai háttérműsor, A Lényeg tartozik hozzá.

Könyvében magát egy tipikus, SZDSZ-hez közeli újságíróként jellemezte.