A Heti Válasz szerint Schmittnek vége van

2012.04.02. 11:05

A Heti Válasz cikke szerint hiába indít „elsöprő rohamot a győzelemért” Schmitt Pál köztársasági elnök, politikai értelemben már kikapott és „a csörte elveszett”. Schmitt természetesen tovább harcolhat az igazáért, de ezt már magánemberként és nem elnökként kellene tennie a konzervatív hetilap szerint.

A lap elismeri Schmitt Pál érdemeit, de a szerkesztőség szerint most már nem csak az elnök magányügye a kisdoktorija körül kialakult botrány, hanem „az állam fő problémája” is, ami nem „kvázi szövegkezelési, alegységi probléma”, hanem sokkal inkább „alapvető hitelességi kérdésről van szó.”

A Heti Válasz szerint „megérthető, ha Schmitt Pál harcolni kíván, ha védeni akarja mind több, méltatlan támadásnak kitett, ezért mind nagyobb veszélyben lévő életművét, csakhogy közben nemcsak saját és politikai közösségének presztízsét teszi kockára, de az országáét is.” A fenti írás tulajdonképpen Schmitt Pál lemondása melletti érvelés, még akkor is, ha szó szerint ez nem szerepel a szövegben.

A szerkesztőségi cikk evvel végre pontot tehet az előző héten kialakult ügy végére. Stumpf András „Hajrá, Elnök úr!” című írása – amely az államfő plágiumügyének feltárásával megbízott bizottság döntését kritizálta, és amely szerint az államfőtől el kellene venni a doktori címet – lekerült a hetilap honlapjáról. Ezt Borókai Gábor az előzetes szerkesztőségi kontroll hiányával magyarázta.