Az állatkert nem fogad be húsvéti nyulat

2012.04.03. 14:05

Hacsak nem hajlandó sokáig gondját viselni, rosszul teszi az, aki hirtelen felindulásból élő húsvéti nyulat vagy kiskacsát vásárol magának. A Fővárosi állatkert idén sem veszi be a megunt kedvenceket, és az ott dolgozók inkább a húsvéti nyuszisimogatót ajánlják, ha valaki igazi „nyulas élményre” vágyik.

14-noe
Fotó: Szécsi István

Több évtizedes hagyomány, hogy húsvét közeledtével sokan élő állatokat vásárolnak, de sokan csak „idényszerű házikedvencként” tekintenek ezekre az állatokra, így sorsuk és jóllétük az ünnepek után gyakran kérdésessé válik. A Fővárosi Állatkert több mint 20 éve minden évben foglalkozik a kérdéssel az ünnepek közeledtével.

Az Állatkert nyulakkal kapcsolatos tevékenységének legfontosabb eleme, hogy igyekszik meggyőzni a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereket, fontolják meg, tudnak-e tartósan nyulat tartani. Ez egyébként nem csupán a témával kapcsolatos személyes vélekedés kérdése, hanem az állatvédelmi törvény minden állattartóra vonatkozó előírása is egyben.

A nyulak mellett kiscsibék és kiskacsák is gyakran szerepelnek a húsvéti ajándékok listáján, azonban ez állatvédelmi szempontból még tragikusabb, mint a nyúltartás, hiszen itt néhány napos fiókákról van szó, amelyek a kifejlett állatokhoz képest még kevésbé ellenállóak.

D ATI20110330110
Fotó: Kovács Tamás

Azok számára, akik felelősségük tudatában mégis a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segít az Állatkert a nyulakról való gondoskodásban, mert például hiába a nyúl hozza a csokitojást, attól még nem szereti megenni.