Tulassay Tivadar testvére is lemondott

2012.04.03. 00:38 Módosítva: 2012.04.03. 00:40

Bejelentette lemondását a Semmelweis Egyetem habilitációs bizottságának elnöki tisztéről Tulassay Zsolt. Az egyetemi tanár, az intézmény éléről megbízási idejének lejárta előtt távozó Tulassay Tivadar fivére – aki egy 2004-es interjúban arról beszélt, hogy a családban hat orvos van – erről hétfőn adott ki közleményt, amelyben egy 2009-es történetre hivatkozva döntött úgy, hogy „az egyetem körül kialakult jelenlegi érzékeny helyzetben” lemond.

Mint írja, a mostani körülmények között miatt nem érte meglepetésként egy „néhány évvel ezelőtti történetnek a felelevenítése, amelynek értelmezéséről már akkoriban is hosszas vita folyt”. A Magyar Hírlap a kedden megjelenő számában ír arról, hogy a Clinical Gastroenterology című tudományos folyóirat 2010 tavaszán plágium miatt visszavont egy tanulmányt, amely egyik szerzője Tulassay Zsolt volt. A Magyar Hírlap cikke szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Tulassay Zsolt jelen volt-e a doktori tanács március 29-i ülésén, amelyen a testület indítványozta Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címének visszavonását.

Tulassay a közleményben azt írja: az orvosi téma szakirodalmát összefoglaló cikket készített Herszényi Lászlóval megosztva 2009-ben. Miután a cikk megjelent, „a szerkesztőség a következőt jelezte: összefoglalónk néhány általános megállapítást tartalmazó mondata – és nem új eredményeket bemutató szövegrésze – azonos, Wallace és munkatársai 2008-ban megjelent, szintén összefoglaló jellegű munkájának néhány mondatával. A forrást az irodalomjegyzékben egyébként feltüntettük, és a szövegben is idéztük”.

Tulassay Zsolt állítja: „a társszerzőségben írt összefoglalóban megjelent, átvett mondatokról” csak a szerkesztőségi levélből, tehát csak utólag értesült. A cikket végül, az „az idézetek jellegéről” folytatott „hosszas levelezést” követően a szerkesztőség visszavonta, és bár Tulassayék kérték, hogy az álláspontjuk megjelenjen a lapban, „ezt a kérést a kiadó nem teljesítette”.

Tulassay Zsolt 1990-ben szerzett klinikai orvostudományok szakágon a mai PhD-fokozatnak megfelelő orvosi címet, 2004-ben lett az MTA levelező, 2010-ben az akadémia rendes tagja.