A cseh politikusok diplomamunkái titokzatos módon tűnnek el

2012.04.04. 12:53
Több ismert cseh politikus és vezető köztisztviselő szerezte meg diplomáját kétes körülmények között, de Csehországban még nem volt példa arra, hogy egy ilyen ügy miatt bárki is távozott volna a közéletből - állapította meg a cseh sajtó a napokban Schmitt Pál plágiumügye kapcsán.

A magyar elnök lemondásának Csehországban nincsen párja. Több cseh politikus, annak ellenére, hogy kételyek merültek fel diplomamunkájának minőségét illetően, továbbra is politikailag aktív - jegyezte meg az iHned, a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap hírportálja. Azt írja, hogy a "hagyományos követelményeknek nem megfelelő munkák elsősorban a magánegyetemeken születnek", és miután néhány éve ez a probléma a közvélemény figyelmének homlokterébe került, több diplomamunka "rejtélyes módon" eltűnt az egyetemek és főiskolák archívumaiból. Példaként a lap Stanislav Gross volt szociáldemokrata miniszterelnök munkáját említi, amely a pilseni Nyugat-csehországi Egyetem jogi karának levéltárából tűnt el.

Egy még 2009-ben elvégzett tényfeltáró vizsgálat szerint a pilseni jogi karon az utóbbi évtizedben mintegy 500-an jutottak vitatható diplomához. A kar kétes ügyeit a Lidové Noviny című konzervatív napilap hozta elsősként nyilvánosságra. Miután az újság megírta, hogy az egyik dékánhelyettes, Ivan Tomazic 2006-ban megvédett doktori disszertációjának több tucatnyi oldala teljesen megegyezik egy korábbi munkával, sokan felfigyeltek az egyetem ügyeire.

Később kiderült: számos végzős diplomamunkája hiányzik a könyvtárból, mások az előírtnál jóval rövidebb munkákat adtak be, néhány százan pedig az előírtnál rövidebb idő alatt végezték el tanulmányaikat.

Pilsenben szerzett jogi diplomát Jan Ruml, a kormányzó Polgári Demokrata Párt (ODS) korábbi belügyminisztere, a már említett Stanislav Gross volt kormányfő, Marek Benda ODS-képviselő, aki a parlament alkotmányjogi bizottságának sok éven át az elnöke volt, és Ivana Rápková, az észak-csehországi Chomutov város romaellenes akcióiról elhíresült polgármestere is. Benda diplomamunkája alig fele az előírt terjedelemnek, Rápková munkája pedig hiányzik a könyvtárból. Néhány tanár, akinél állítólag vizsgázott, azt állítja, hogy soha nem is látta őt.

Pilseni jogi diplomája van több prágai és pilseni rendőrparancsnoknak és befolyásos köztisztviselőnek is. Ludek Hosman, a pilseni rendőrség parancsnoka beismerte: egyszerűen lemásolt egy korábbi munkát, s annak alapján megkapta a jogászdiplomát. A legtöbb érintett azonban tagad. A dékánhelyettes - akinek a disszertációja a botrányt kirobbantotta - azzal érvelt, hogy egy másik dékánhelyettessel, Milan Kindllel való megegyezése alapján idegen oldalakat másolt át a saját munkájába, mert kíváncsiak voltak arra, rájön-e erre valaki a vizsgáztató bizottságból.

A többéves botrányok, viták, vizsgálatok eredménye, hogy a Nyugat-csehországi Egyetem jogi karát a bizonyított visszaélések és rendellenességek miatt a hatóságok meg kívánják szüntetni. A döntés egyelőre nem végleges.

Legutóbb februárban a cseh miniszterelnök kabinetvezetőjét vádolta meg plágiummal a prágai sajtó. Jana Nagyová diplomamunkájában, amelyet a prágai Komensky magánegyetemen végzett tanulmányai befejeztével 2011-ben készített, több oldalt kitevő hosszú idézetek találhatóak a munkaügyi és népjóléti minisztérium elemzéseiből, anélkül, hogy a forrás meg lenne jelölve - írta a Reflex című cseh társadalompolitikai hetilap és a Mladá Fronta Dnes (MFD) című napilap. Mindkét kiadvány azt állítja, hogy birtokában van Nagyová diplomamunkája. Az MFD a munka néhány vitatott részét is nyilvánosságra hozta.

Nagyová korábban a munkaügyi és népjóléti minisztériumban dolgozott. A tárca élén akkor Petr Necas mostani kormányfő állt. Miután Necas miniszterelnök lett, Nagyovát kabinetfőnökévé nevezte ki. A prágai sajtó szerint Nagyová egyike azoknak, akik igen komoly befolyással vannak a miniszterelnök döntéseire. Nagyová a sajtó állításait nem kommentálta.

Radek Mezulánek, aki az egyetemen Nagyová konzulense volt, nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az olmützi Palacky Egyetem tanára, Vladimír Polách a Mladá Fronta Dnesnek azt mondta, hogy a többoldalas idézetek egy diplomamunkában elfogadhatatlanok. A Reflex úgy tudja: a Komensky egyetemet már hosszabb ideje bírálják, mivel egyes diplomamunkák eredetisége kétséges.

A prágai sajtó szerint nem kizárt, hogy más cseh egyetemeken is hasonló visszaélések vannak, s a háttérben a korrupció áll. Az oktatásügyi tárca, hogy megnyugtassa a kedélyeket, már korábban elrendelte az összes csehországi egyetem és főiskola átvizsgálását. Az eredmény egyelőre nem ismeretes, illetve nem nyilvános.