Nem akar az országgyűlés háznagya lenni Gulyás

2012.04.04. 07:32
Fel sem merült, hogy parlamenti háznagy legyen, állítja Gulyás Gergely, akiről a Magyar Hírlap és a Népszabadság is azt írta: abban az esetben, ha Kövér László nem vállalja a köztársasági elnöki feladatot, és marad házelnök, esélyes arra, hogy az újonnan létrehozandó pozíciót betöltésére.

A Magyar Hírlap és a Népszabadság emlékeztetett: az új országgyűlési törvény szerint – amelyet áprilisban fogadhat el a parlament – a házelnök első számú politikai, üléstermen kívüli helyettese lesz a háznagy. Feladatai közé tartozik majd az Országgyűlés protokolláris kötelezettségeinek teljesítése.

Gulyás Gergely közleményt adott ki, amelyben cáfolta a róla szóló állításokat, és leszögezte, fel sem merült, hogy a január 1-vel létrehozandó poszra pályázna. "Szeretném világossá tenni, hogy az említett tisztségre nem pályázom, ennek lehetősége jelenlétemben soha szóba sem került, jelenlegi frakcióban végzett munkámmal teljes mértékben elégedett vagyok. Az elmúlt hetek során a háznagy jogállásával kapcsolatos vitákban mindvégig amellett érveltem, hogy a háznagyi tisztségre ne csak országgyűlési képviselőt lehessen megválasztani. Végül szeretném jelezni, hogy súlyos sajtóetikai vétségnek tekintem, hogy azok a sajtóorgánumok, amelyek a legcsekélyebb jelentőségű közjogi kérdésben – akár még hétvégén is – tőlem kérnek tájékoztatást, egy, a személyemet érintő találgatás esetén ugyanerre nem képesek." - írta közleményében a fideszes képviselő.

Az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezet alapján a háznagy az országgyűlés elnök javaslata alapján külsős személy, vagy országgyűlési képviselő is lehet, akit egyszerű többséggel választhatnak majd meg a képviselők. A pozíciót 1861-től 1949-ig töltötték be a parlamentben, most kifejezetten Kövér László kérésére került vissza az országgyűlési nómenklatúrába azzal a céllal, hogy a helyettes levegye a házelnök válláról a fogadások, megnyitó, ünnepi beszédek és egyéb protokoll események terhét.

Gulyás Gergely volt az országgyűlési törvény egyik írója is.