Bűnösnek találták a volt egri polgármestert

2012.04.10. 11:28

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében bűnösnek mondta ki az első fokon eljáró bíróság kedden Eger volt polgármesterét, Nagy Imrét, valamint Kovács Attilát, az Egri Kistérségi Többcélú Társaság volt irodavezetőjét, írja a heol.hu. Nagyot és Kovácsot magánokirat-hamisítással is vádolta az ügyészség, de ebben a vádpontban felmentő ítéletet hozott az Egri Városi Bíróság. Felmentette az ügy harmad-és negyedrendű vádlottját is.

Nagyra 900 ezer forint, Kovácsra 450 ezer forint pénzbírságot szabott ki a bíróság. Az ítélet szerint őket terheli az eljárás során keletkezett 368 ezer forint bűnügyi költség is. Az ítélet nem jogerős. A  vádlott és védője felmentésért, az ügyészség pedig a büntetés súlyosbításáért fellebbezett.

A vád szerint Nagy Imre 2005-ben, az Egri Többcélú Kistérségi Társulás vezetőjeként úgy igényelt az államtól több mint 8 millió forintot a kistérségi szintű pedagógiai szakszolgálati ellátás, vagyis a logopédia és a különleges nevelési igényű gyermekeket ellátó szolgálat működtetésére, hogy a szolgálat a megjelölt időpontban, vagyis 2005. február 15-től ténylegesen még nem kezdte meg a működését.

Nagy Imre, aki 1998 és 2006 között volt Eger polgármestere, 2002-től 2010-ig pedig a város egyéni MSZP-s országgyűlési képviselője, az eljárás kezdetétől fogva tagadta a vádakat. Szerinte kár nem ért senkit, mert a felhasznált pénzt az utolsó fillérig a gyerekekre fordították, a megmaradt összeget pedig visszautalták az államkasszába. Értelmezése szerint a pénzt nem csupán a kistérségi szintű szakszolgálat működtetésére, hanem annak megszervezésére is felhasználhatták, ezért nem követtek el szabálytalanságot.

Nagy Imre ügyvédje az ítélethirdetés előtti tárgyalási napon, a perbeszédében arról beszélt, hogy Magyarországra jellemző a politikai fordulatokat követő bűnbakkeresés. Ugyanakkor "sovány eredmény", ha nyolc évi polgármesteri munka után csak ennyit tudtak "összegereblyézni", mondta. Szerinte egy demokratikusan működő országban ennek az ügynek nem vádirattal kellett volna végződnie, és ezen az alapon a kistérség valamennyi polgármesterének a vádlottak padján kellene ülnie.

Az ügyész ugyanakkor a "lepapírozás" tipikus esetének nevezte az ügyet. Azt mondta: a köztulajdont üres frázisnak tekintő attitűdöt példázza. Nagy Imre védekezésére azzal reagált, hogy a pénzt csupán a szakszolgálat működtetésére lehetett felhasználni, a szervezés pedig nem működtetés, azért nem jár támogatás. A bíróság végül az ügyészség álláspontját fogadta el a fő vádpontban.

Az eljárás Deák Boldizsárnak, az egri önkormányzat korábbi fideszes önkormányzati képviselőjének feljelentése nyomán indult meg Nagy Imre és három társa ellen.