Figyelmeztető sztrájkba kezd a SZAKSZ

2012.04.10. 15:49

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett május 15-re a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) Tamásiban és Dombóváron, a munkabeszüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ismételten vizsgálja meg a Tribune Ventures Hungary (TVH) Zrt. alvállalkozását.

Dobi István közleménye szerint a SZAKSZ elnöksége kedden arról is döntött, hogy amennyiben a figyelmeztető sztrájk eredménytelen lesz, május 22-én négy órára beszüntetik a munkát a két Tolna megyei városban. A szakszervezet elnöke hozzátette: "a munkavállalók értesülve a TVH (korábbi nevén Orangeways) Zrt. törvénysértő magatartásáról, azonnali lépéseket várnak el a szakszervezettől".

Dobi István szerint a - Dombóvár és Tamási térségében a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként működő - a TVH Zrt. több törvénysértést követett el. Ezek között említette, hogy a cég 2011. november 28-i átalakulásáról nem tájékoztatta sem a szakszervezetet, sem az üzemi tanácsot, ami miatt a SZAKSZ 2012. március 21-én bejelentést tett a Fővárosi Törvényszék cégbíróságán.

A közleményben a szakszervezeti vezető törvénysértőnek nevezte azt is, hogy a TVH Zrt. két elbocsátott munkavállalót - köztük a SZAKSZ Tolna megyei elnökét - a Szekszárdi Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete ellenére sem foglalkoztatja tovább, április 5-én ismételten elbocsátotta őket. Dobi István múlt pénteki tájékoztatása szerint a két dolgozó április 3-án jelentkezett munkára a cég dombóvári üzemében, de az üzemvezető elutasította őket azzal, hogy "nincs papír a munkavállalók kezében a jogerős ítéletről".

A SZAKSZ-elnök emlékeztetett: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012. februárban arról tájékoztatta őket, hogy a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozója működése során minden törvényi előírásnak megfelel, vállalt kötelezettségeit teljesíti, és hasonló tartalmú levelet kaptak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től is. A SZAKSZ a minisztérium és a vagyonkezelő állításaival nem ért egyet.