Semjén: Egy államfőnek nem kell a politikán kívül állónak lennie

2012.04.11. 22:14 Módosítva: 2012.04.11. 22:24

A miniszterelnök kereszténydemokrata helyettese szerint csak olyan ember lehet köztársasági elnök a Fidesz-KDNP támogatásával, aki "személyében legalább úgy, vagy még inkább elkötelezett a húsvéti alkotmány védelmében, mint Schmitt Pál volt". Semjén Zsolt ezt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szerdai budapesti rendezvényén mondta.

Semjén Zsolt azt mondta: Kövér László és Áder János jelölését a KDNP egyaránt elfogadhatónak tartja. Miért is kellene egy köztársasági elnöknek politikán kívül állónak lennie? - tette fel a kérdést, majd példaként Göncz Árpádot említette. Miből gondolja az MSZP, hogy Szili Katalin politikán kívüli lett volna? Az elmúlt 20 évben az államfő soha nem állt kívül a politikán - állapította meg.

Az államfő lemondásáról szólva kiemelte: annak semmi köze nincs Schmitt Pál dolgozatához, ez nem ügy, hanem ürügy. Úgy fogalmazott: ez egy ember tragédiája. Szerinte az államfőt azért támadták, mert aláírta a húsvéti alkotmányt, illetve a balliberális oldal nem hajlandó tudomásul venni, hogy legitim módon, a magyar hagyományoknak megfelelő alaptörvényre váltották le a korábbi, "Rákosi nevével fémjelzett", ideiglenes alkotmányt.

"Ahogyan egy alkotmányos forradalommal megalkottuk a húsvéti alkotmányt, úgy ezzel szemben elindult egy alkotmányos ellenforradalom", utóbbiban azonban nemcsak a balliberális oldal érdekelt, hanem azok a jobboldalhoz köthető erők is, amelyek a 89-es paktumban érdekeltek, és a paktumalkotmányhoz kötődnek", ezt tekintik etalonnak - fejtette ki. A kormányfő helyettese azt mondta, a KDNP által képviselt értékrend teljes mértékben tükröződik az alkotmányban és a kétharmados törvényekben.

Schmitt Pál köztársasági elnök tavaly április 25-én, húsvéthétfőn írta alá Magyarország új alaptörvényét, amely idén január 1-jén lépett hatályba.

Az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokról azt mondta, "Rubicon előtt állunk", minden gazdasági kérdésről hajlandóak egyeztetni, de politikai zsarolásnak nem engednek. Nem volt arra precedens, hogy politikai feltételeket kérjenek számon egy országon. Az pedig elfogadhatatlan, hogy a nemzeti bank elnöke ne tegyen esküt az alkotmányra - jelentette ki. A deficit tekintetében "tenyérjóslás és unfair, amit csinálnak". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szerinte nincs reális lehetőség az unióból való kilépésre. Hova lépnénk, Ukrajna mellé? - kérdezte, hozzátéve: az Isten mentsen meg még egyszer a posztszovjet szférától.

A fővárosi szovjet emlékműről azt mondta: "erkölcsileg botrány", hogy ott áll, de bizonyos szerződések alapján áll ott. "Most nem érdekünk, hogy az oroszokkal összerúgjuk a port", de egyeztetni kell az emlékmű megváltoztatásáról, és példaként pravoszláv keresztállítás lehetőségét említette.

A nemzetpolitikáról szólva felidézte, megígérte a kormányfőnek, hogy a ciklus végére 500 ezer új állampolgár lesz. Ezt tartani tudják, meglesz a félmillió magyar választópolgár. Hozzátette: problémák Szlovákiával nem az Orbán-kormány miatt vannak, "az állampolgársági kérdést nem egyszerűen, de meg fogjuk oldani".

Arról, hogy politikai értelemben jó-e, hogy van KDNP, azt mondta: szükséges, hogy legyen olyan politikai erő, amely vállalja a történelmi egyházak tanításának politikai kifejezését, akkor is, ha ez esetleg nem találkozik a közízléssel. A kormánypártok szövetsége nem pusztán aktuálpolitikai összeállás - folytatta -, majd kiemelte: a KDNP világnézeti párt, a Fidesz pedig széles értelemben vett gyűjtőpárt.