A Jobbik ezentúl jobban odafigyel arra, mi hangzik el

2012.04.12. 12:47 Módosítva: 2012.04.12. 13:24

A házbizottság csütörtöki ülésén szóba került a jobbikos Baráth Zsolt napirend utáni felszólalása a tiszaeszlári vérvádról, amely miatt a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöki feladatait ellátó alelnöke arról tájékoztatta a frakciókat, hogy levélben válaszolt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének házelnökhöz intézett levelére, és felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi jogi bizottság az üggyel kapcsolatban állásfoglalást tett közzé.

A házbizottság ülésén a Jobbik részéről Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke és Farkas Gergely frakcióigazgató vett részt. Farkas Gergely az MTI-nek elmondta: a Jobbik frakcióelnöksége értékelte a helyzetet és levonta a konzekvenciákat. A párt a jövőben „jobban odafigyel arra, hogy mi hangzik el és mikor hangzik el" – mondta Farkas Gergely.

A hvg.hu szerint a Jobbik parlamenti frakciójának mérsékeltebb és radikálisabb tagjai egymásnak estek Baráth Zsolt felszólalása miatt. A hírportál több forrásból úgy értesült, hogy a képviselőcsoport belső levelezőlistáján napok óta heves vita folyik.

„Ez az ügy megpecsétel minket. Ez már nem az a fajta burkolt jelzés, amit összevissza lehet magyarázni" – mondta a beszédről az egyik mérsékeltként elkönyvelt frakciótag. Több jobbikos politikus is azt mondta, Baráth Zsolt durva felszólalásában szerepet játszhatott a képviselőcsoport tagjaira újabban nehezedő teljesítménykényszer: 2014-től kisebb lesz a parlament, a Jobbikon belül pedig rövidesen kiválasztják a jelölteket és összeállítják a párt listáját, döntenek arról, hogy ki maradhat két év múlva a frakció tagja.

Novák Előd, a párt alelnöke közleményében kitalációnak nevezte a hvg.hu cikkét. Mint írta, semmilyen vita nem alakult ki Baráth napirend utáni felszólalása miatt, a témát lezártnak tekinti a Jobbik.