Orbán hamarosan találkozhat Barrosóval

2012.04.12. 15:03
Egy brüsszeli konferencián találkozhat a kormányfő az Európai Bizottság elnökével, ez azonban még nem biztos. A bizottság még elemzi a kötelezettségszegési eljárásra adott magyar válaszokat.

Lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben találkozik José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel - közölte a bizottság szóvivője.

Olivier Bailly elmondta, tudomása van arról, hogy Orbán még áprilisban egy fontos konferenciára Brüsszelbe utazik, és elképzelhető, hogy ekkor Barrosoval is megbeszélést folytat. A találkozó tényét a bizottságon belül még nem erősítették meg.

A szóvivő hangoztatta azt is, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottság álláspontja nem változott az elmúlt hetekben, és jól ismert valamennyi érintett fél számára.

A kulcsüzenet az, hogy Magyarországot arra kérik, tegyenek meg mindent annak biztosítása érdekében, hogy a befektetők biztos jogi környezetben tevékenykedhessenek.

A bizottság jelenleg elemzi azokat a válaszokat, amelyeket a kormány a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött, illetve azokon kívüli témákban kért további tisztázó információkkal.

A testület álláspontja szerint a szóban forgó kérdéseket megfelelőképpen tisztázni kell ahhoz, hogy a jogi környezetet biztosnak lehessen értékelni.

"Nem kívánunk késleltetni egyetlen eljárást sem, amelyen dolgozunk... Olyan gyorsan dolgozunk, amennyire csak tudunk" - fogalmazott. Megismételte azt is, hogy Magyarország eddig mindig időben válaszolt a bizottsági megkeresésre, és most is az uniós testületre vár a következő lépés.

Nem tudta ugyanakkor megmondani, mikor dönthet az uniós jogszabályrendszer betartásán is őrködő végrehajtó testület az eljárások lezárásáról vagy esetleges folytatásáról. Nem zárta ki, hogy ez már a következő, jövő szerdai strasbourgi bizottsági ülésen megtörténik, de azt sem, hogy csak néhány héttel később.