Erdő a Jobbik miatt szólalt fel a holokauszt-megemlékezésen

2012.04.17. 16:34
Erdő Péter bíboros a tiszaeszlári vérvád parlamenti felemlegetése miatt a mérgező antiszemitizmusról beszélt a vasárnapi Élet Menetén.

A holokauszt áldozatainak vasárnapi emléknapján a magyar katolikus egyház vezetője és a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke is felszólalt az embertelenség ellen. 
Erdő Péter bíboros az Élet Menetén kijelentette, hogy a kereszténység összeférhetetlen az antiszemitizmussal, a gyűlöletkeltéssel és az indulatok szításával vallási közösségek és népcsoportok ellen.

A magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának sajtós munkatársát nem sikerült elérni, de az Élet Menete Alapítványnál az Index érdeklődésére közölték, hogy Erdő Péter bíboros maga jelentkezett, hogy a parlamentben történtekre tekintettel szeretne felszólalni a rendezvényen. Április 4-én, a tiszaeszlári antiszemita vérvád nyomán indult 1883-as per évfordulóján az Országgyűlésben a jobbikos Baráth Zsolt napirend után az "igazság kimondásának" szükségességéről beszélt.

"A gyűlölködés, az antiszemita, a rasszista beszéd és cselekvés mindig mérgező. Mindegy, hogy ki teszi vagy mondja ezt, és mindegy, hogy miért, milyen okból vagy milyen célból, mindig elfogadhatatlan" – mondta a Duna-parton a bíboros.

Erdő ezt megelőzőleg 2006. január 27-én, az első nemzetközi holokauszt-emléknapon szólalt fel. "Az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának évfordulója örök érvénnyel idézi fel az emberség és az embertelenség, a szeretet és gyűlölet, az élet és halál alapvető kérdéseit az egész emberiség számára" – mondta akkor.

Bogárdi Szabó István református püspök a Terror Háza által szervezett megemlékezésen egyebek mellett arról beszélt, hogy "minden életfosztás a mi megrablásunk is, minden halál a mi halálunk is". A püspököt nem sikerült elérni, a Terror Háza Múzeumot működtető alapítványnál közölték, hogy Bogárdi Szabó felszólalása eleve a tervezett műsor része volt, és nem állt összefüggésben aktuálpolitikai fejleményekkel.