Rogán váltja Lázárt, Varga pedig átveszi Fellegi miniszteri posztját

2012.04.17. 08:57
Fellegi Tamás IMF-ügyi miniszter leváltása egész sor változást hoz majd a fideszes hatalmi struktúrában. A tárca nélküli miniszter helyét Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár veszi át, helyére Lázár János, a párt eddigi frakcióvezetője lép, akit Rogán Antallal pótol majd a miniszterelnök.

Az Origo információi szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kormányátalakítás során két miniszter távozik majd a kabinetből, két államtitkár miniszterré lép majd elő, a frakcióvezető pedig államtitkár lesz.

A Miniszterelnökséget vezető Varga Mihályból kétévnyi, eredeti szakterületétől, a pénzügyektől távoli államtitkári munka után miniszter lesz. A több forrás által megerősített értesülések szerint a Fidesz alelnöke a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokért felelős Fellegi Tamás helyét veszi majd át április végétől, és ő tartja majd a jövőben a kapcsolatot a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel. A váltás - illetve a kormányátalakítás bejelentése információink szerint ugyanakkor nagyban függ attól, hogy megkezdődnek-e addig hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az EU delegációjával a Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeretről, a miniszterelnök környezetében ugyanis jövő hétre várnak előrelépést az ügyben. Addig azonban, amíg a pozitív fordulat be nem következik, nem cserélik le a fejlesztési minisztérium vezetőjéből novemberben tárca nélkülivé lett minisztert.

Varga Mihály helyét a Miniszterelnökségen Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője veszi majd át, a hivatalnál azonban további két államtitkár is munkába áll: Szijjártó Péter, a kormányfő eddig államtitkári rangban, de miniszterelnöki biztosként dolgozó szóvivője kilép majd a miniszterelnöki szócső szerepből és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz, és államtitkári rangot kap a Miniszterelnökségen eddig tanácsadóként foglalkoztatott Győri Tibor is. A Mahir egykori vezérigazgatója, a Fidesz korábbi jogtanácsosa - ahogy eddigi pozíciójában - ezután is a jogi ügyeket viszi majd a szervezetnél.

Ha megüresedik Lázár helye a képviselőcsoport élén, helyét Rogán Antal V. kerületi polgármester veszi majd át. Amennyiben bekövetkeznek a váltások, érdekes hatalmi erőcentrum jön majd létre a II. kerület Présház utcai lakóparkjában, ahol Rogán és Varga Mihály személyében egymás mellett lakik a frakcióvezetői és az egyik - az ország pénzügyi stabilitása miatt kiemelten érdekes - miniszteri poszt várományosa .

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a kormányátalakítás biztosnak tekinthető eleme lesz a NEFMI vezetőváltása. A Réthelyi Miklós csúcsminisztert szinte biztos, hogy a közigazgatási és igazságügyi minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságát vezető Balog Zoltán váltja majd. Miután Balog Zoltán a felzárkóztatási ügyeket is megtartja, sőt, az egyházügyi államtitkárság is átkerül a NEFMI-hez, végképp mamut-szervezetté válik az eddig is legnagyobbnak számító csúcsminisztérium: az oktatással, egészségüggyel, kultúrával, szociális- és családügyekkel illetve sporttal együtt így ugyanis már hét önálló területet felügyel majd a tárca illetve az azt vezető miniszter.