Elkezdődött a bírók nyugdíjazása

2012.04.20. 07:57

Több bíró is megerősítette a Népszabadságnak: azt a tájékoztatást kapták, hogy a napokban átvehetik a kényszernyugdíjazásukról szóló, immár hivatalos, a köztársasági elnök aláírásával szentesített dokumentumot. Az ügyben indított kötelezettségszegési eljárás így most már nagy valószínűséggel az Európai Unió Bírósága előtt fejeződhet be, írja a lap.

Az államfő június 30-i hatállyal a 62 évnél idősebbeket menti fel, december utolsó napján pedig azoktól vesznek búcsút, akik az idén töltik be a hatvankettőt. Összességében a bírói kar csaknem tíz százaléka kényszerül korai távozásra, és közülük talán száznál is többen vannak, akik a korábbi szabályok szerint hetvenéves korukig, tehát még csaknem nyolc évig dolgozhattak volna.

A bírók maguk is léptek: az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához is beadványt juttattak el, mindkét helyen a diszkrimináció tilalmára hivatkoztak. A Népszabadság úgy tudja, hogy az Alkotmánybíróság még az alkotmányjogi panasz befogadhatóságáról sem döntött, igaz, a strasbourgi fórum malmai sem őrölnek gyorsabban. Egyébként az sem bizonyos, hogy egyáltalán foglalkoznak majd érdemben ezzel az üggyel, mert ott még hasonló eset sem volt.

Az ügynek van még egy pikantériája: az érintett bírák egy részét április 1-jétől felmentették a munkavégzés alól, miközben a bírói szolgálati viszony megszüntetéséről semmilyen dokumentumot nem láttak. Volt olyan bíró, aki a felmentéséről szóló papírt ezért át sem vette, mert az eljárást jogszerűtlennek találta.