Tavaly óta nyomoznak a Wiesenthal Központ által keresett magyar ügyében

2012.04.20. 12:02

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt Csatáry László ügyében, Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének feljelentése alapján, tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség. Mint Skoda Gabriella szóvivő közleményében írta, a nyomozás során a feljelentésben foglaltakkal kapcsolatos adatgyűjtésnél tartanak. Az ügyészség eddig nem hallgatott ki senkit gyanúsítottként az ügyben.

Az ügyészség törvényből fakadó kötelezettsége, hogy a hozzá beérkező feljelentéseket érdemben elbírálja, és ha azok tartalma alapján valamely bűncselekmény gyanúja megállapítható, döntsön a nyomozás elrendeléséről, írta Skoda Gabriella.

A Simon Wiesenthal Központ izraeli lapok által csütörtökön ismertetett éves jelentéséből kiderült: újabb három személyt vett föl a legkeresettebb tíz náci háborús bűnös listájára, köztük egy magyart is, a 95 éves Csatáry Lászlót. Csatáry a központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi igazgatója Csatáryt a körözöttek listájának élére helyezi. A tudomása szerint az idén Magyarországon bukkant fel, és Budapesten él. Reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok haladéktalanul bíróság elé állítják. Közölte, hogy arról kapott nemrég levelet a magyar ügyészségtől, hogy megnyitották az ügyben a vizsgálatot.