Orbán-Fico: az állampolgárság nem téma

2012.04.26. 17:30 Módosítva: 2012.04.26. 17:35

Konstruktív párbeszédet folytatott Robert Fico és Orbán Viktor kétoldalú találkozójukon csütörtökön Varsóban - jelentette a szlovák kormányfő közlése alapján a TASR szlovák hírügynökség. Fico a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórum alkalmából rendezett találkozó témái kapcsán elmondta: a kettős állampolgárság ügyéről nem folytattak megbeszélést.

Ezt Orbán is megerősítette: "a nehéz kérdések megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe a tárgyalásokon" - hangsúlyozta. Orbán Viktor magyar újságíróknak úgy fogalmazott: "minden olyan kérdés, amely érzékeny és személyes konzultációt igényel", élvezi mindkét fél nyitottságát és reményeik szerint "a sikerek oldalvizén" megoldást nyer.

A miniszterelnökök új Duna-híd megépítésében egyeztek meg: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál és legalább két Ipoly-híd is épül. Orbán Viktor kiemelte, hogy a felgyorsítják az energetikai együttműködést, azaz a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését.

"Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, most nincs szükségünk konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd" - jelentette ki Fico a rövid találkozó után, és hozzátette, hogy üdvözli Orbán Viktor ezzel egyező álláspontját.

A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, erre nekik kell közös megoldást találniuk. "A legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződés oldaná meg" - mutatott rá. Robert Fico megjegyezte: most először volt alkalma személyes, kétoldalú tárgyalást folytatni Orbán Viktorral.

"Normális, konstruktív párbeszéd folyt két olyan kormányfő között, akik számára fontos, hogy országaik együttműködjenek, hogy sikeresen működjenek együtt" - véleményezte a találkozót Fico.

A TASR jelentése szerint a szlovák kormányfő nem utasította el azt a felvetést, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban korábban tapasztalt feszültség kialakulásában szerepet játszott előző - 2006 és 2010 közötti - kormányának összetétele is. Fico előző kormányában a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (LS-HZDS) is koalíciós partnerei voltak az Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD).

"Ma más a helyzet. A Smer egy normális, európai irányultságú párt. Olyan párt amelyik tudatosítja, hogy a nemzeti kisebbségeknek milyen hozadékai vannak egy ország számára. Világosan megmondtuk: meg akarjuk őrizni a nemzeti kisebbségek status quo-ját" - mutatott rá a szlovák kormányfő.