Magyarországra jön a kínai elnökhelyettes

2012.04.28. 14:56
Kétnapos hivatalos látogatásra érkezik hétfőn Li Ko-Csiang, a kínai miniszterelnök első helyettese. Az 57. évében járó Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke. A politikus találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel is.

Li Ko-Csiang - aki április 26. és május 4. között Oroszországot és Brüsszelt is felkeresi - hétfőn megbeszélést folytat Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel. Május 1-jén, kedden Li Ko-Csiang Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői.

Orbán Viktor csütörtökön Varsóban kétoldalú megbeszélést folytatott a Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumon részt vevő Ven Csia-Pao kínai miniszterelnökkel. A magyar kormányfő pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy még idén várják Pekingben, ahol kétoldalú megállapodásokat írnak alá. Orbán hozzátette: miniszterelnökként két éve dolgozik azon, hogy pénzügyi kérdésekre, ipari és technológiai együttműködésekre, befektetésekre is kiterjedő, a magyar érdekeket szolgáló mély együttműködést alakítson ki Kínával.

A kínai miniszterelnök-helyettes látogatásához kapcsolódóan hétfőn egy kínai-magyar üzleti fórumot is rendeznek majd Budapesten. A találkozón lehetőség nyílik kétoldalú tárgyalásokat folytatni a 200 vállalatvezetőből álló kínai üzletember-delegáció tagjaival, valamint beszédet mondanak a delegációval érkező kínai állami szervezetek magas rangú tisztségviselői, Hidvéghi Balázs külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár, és Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökhelyettese.

Magyarország és a Kínai Népköztársaság viszonyát 2004 óta egy közös nyilatkozat szerint új fogalom, a „baráti együttműködési partnerség” határozza meg. A két fél tavalyi kormányfői találkozóján az is elhangzott Kína részéről, hogy Peking áttörést kíván a magyar-kínai kapcsolatokban.