Tibet-védők is bejutottak a kínai-magyar gazdasági konferenciára

2012.04.30. 16:55 Módosítva: 2012.04.30. 16:56

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn tárgyalt Li Ko-csianggal, a kínai miniszterelnök első helyettesével, aki a kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, jövő tavasszal pedig várhatóan az ázsiai ország kormányfője lesz. Navracsics szerint "a kínai felső vezetés fokozottan érdeklődik Magyarország iránt". Ezt mutatja az is, hogy Budapest Brüsszel és Moszkva mellett azon három főváros egyike, amelyeket Li Ko-csiang április 26. és május 4. közötti európai körútján felkeres.

Navracsics szerint a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatása több területen hozhat konkrét előrelépést a magyar-kínai kapcsolatokban. Hétfői tárgyalásaikon fontos téma lesz a következő két évben Pekingben megnyitandó magyar és a Budapestre tervezett kínai kulturális központ. Ennek előkészítésében Kína előrébb tart, mint Magyarország, amely gazdasági lehetőségei függvényében igyekszik mielőbb megnyitni a központot. A tárcavezető hangsúlyozta: ez a téma azért is lényeges, mert "a kínai kultúra iránt nagy az érdeklődés Magyarországon, és a kínaiak is nyitottak a magyarok felé"

Navracsics Tibor közölte: további fontos kérdés a magyar és kínai önkormányzatok részvételével megrendezendő konferencia, a tapasztalatcsere és együttműködés a technológiák és a tudomány területén, továbbá a korrupció elleni küzdelem a közigazgatásban. Úgy vélte, a tanácskozás fő célja "a kommunikáció megteremtése a két rendszer között", hiszen eltérő az országok kultúrája az intézményépítésben és -működtetésben. A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy Lengyelországgal összevetve "az ország méretéhez viszonyítva élénkebbek", aktívabbak Magyarország kapcsolatai Kínával, a távol-keleti országba irányuló magyar export aránya jobb a lengyelnél. Magyarország gazdasága elsősorban az EU felé nyitott, de "a hosszú távú gazdaságpolitikai célok elérése érdekében a világgazdaság más területei felé is nyitni kell".

Li Ko-csiang később az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel tanácskozik, majd kedden találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői.

Aktivizálódtak a tibeti jogvédők

A Tibetet Segítő Társaság tibeti emberi jogvédő aktivistái Tibet-zászlóval fogadták az Üllői úton Li Ko-csiang kínai első miniszterelnök-helyettes konvoját, amikor azonnal ott termett egy rendőrségi kisbusz és ellenőrzés indokával megakadályozta egy tibeti menekültnek a tibeti zászló felmutasát és a Free Tibet szlogen kiabálását.

Délután kezdődött a Marriott Hotelben a Kínai-Magyar Üzleti találkozó, ahol több mint kétszáz magyar és kínai üzletember jelent meg. Magyarországot Pleschinger Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára képviselte, aki köszöntő beszédében üdvözölte a kínai vendégeket. Ezek után Zhong Shan  Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztériumának miniszterelnök-helyettese szólalt fel, aki méltatta a magyar és a kínai nép barátságát és közös múltját. Beszédét egy tibeti jogvédő félbeszakította, azzal, hogy kiment a szónok mellé és egy nagyméretű tibeti zászlót mutatott fel a több száz hallgató előtt. Rövid időn belül kínai rendezők és biztonságiak rohanták meg a Tibet-védőt, akit nagy nehezen kituszkolta a teremből.

A dulakodás alatt a tibeti jogvédő a Free Tibet és Hosszú életet a Dalai Lámának mondatokat kiabálta. A rendezők a helyszínre hívták a rendőröket, akik igazoltatták az aktivistát, majd szabadon engedték. A Tibetet segítő Társaság szerint a hivatalos szervek a kormány utasítására nem szeretnék, ha bármilyen Tibetet védő megmozdulás történne a városban és különösen nem úgy, hogy a kínai vendégek láthassák azt. Az információk szerint legalább olyan szintű biztonsági intézkedések vannak életben, mint tavaly, amikor Veng Csia-pao látogatott Magyarországra