Vádemelési javaslat Gyenesei István ellen

2012.05.05. 10:17

Vádemelési javaslattal zárta le a magánokirat-hamisítás gyanújával folytatott nyomozást Gyenesei István volt önkormányzati miniszter ellen a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, írja a szombati Magyar Nemzet. Az iratokat a Székesfehérvári Városi Ügyészségre továbbították, pénteken meg is érkeztek. Az ügyészségnek harminc napon belül kell döntenie.

Az ügyben a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság tett feljelentést tavaly szeptemberben, miután két nap alatt két egymásnak ellentmondó dokumentumot kapott Ormai István megyei képviselői mandátuma kapcsán, emlékeztet a napilap.

Gyenesei munkatársával szeptember 14-én egy olyan beadványt küldött a testületnek, amely szerint Ormai lemondott képviselői mandátumáról a mellékelt nyilatkozat értelmében. Ormai, aki korábban szakított a Somogyért Egyesülettel, azonban két nappal később közölte, hogy nem mondott le. Állítása szerint ő nem írta alá a Gyeneseiék által benyújtott, szeptember 12-i keltezésű dokumentumot, hanem csak egy dátum nélküli biankó nyilatkozatot, még 2010-ben, nyomás alatt.

Miután elkezdődött a nyomozás, és gyanúsítottként hallgatták ki Gyeneseit, a Somogyért Egyesület közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy Ormai az eredeti nyilatkozatát 2011. augusztus végén saját kezű aláírásával kiegészítve önként mondott le. Az egyesület szerint hiteles jegyzőkönyv bizonyítja, hogy a dátum kiírására személyesen hatalmazta fel Ormai az elnökséget. Hozzátették, hogy a dátumot végül az egyesület egyik alelnöke írta rá a nyilatkozatra az elnökségi döntés után, külön utasítás nélkül, öntevékenyen, ellene azonban nem indult eljárás.