no

Tornádót láttak Orosházán

2012.05.07. 18:17 Módosítva: 2012.05.08. 09:40

Miközben a mára fölénk húzódott sekély ciklon az ország nagy részén tartós, áztató esőt okozott, addig délkeleten heves zivatarcella alakult ki, írja Kurunczi Rita, az időkép.hu meteorológusa. A zivatartömb később szupercellává fejlődött, majd Orosháza térségében tornádótölcsért is megfigyeltek belőle. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Hétfőn délután négy óra után tornádó csapott le Zsombó külterületén is – írja a Szeged24. A pusztító erejű légoszlop háztetőket vitt le, valamint 8 nagy – 400 négyzetméteres – fóliasátorból 7-ről leszaggatta a fóliát, összetörte a fóliasátor vázát, valamint a lebetonozott oszlopokat is kicsavarta a földből.

tornado
Fotó: idokep.hu

„Egyik pillanatról a másikra történt minden” – nyilatkozta a lapnak Szunyogh Mihály, akinek a gazdaságában mintegy 2 millió forintos kár keletkezett. „A paradicsom és paprika palánták közül sok tönkrement” – mondta a gazda, aki részletesebb kárfelmérést csak kedden tud végezni.

„Soha nem láttam ilyet, hogy a szél betonoszlopokat csavarjon ki a helyéről. Különös, hogy csak egy vékony sávban keletkezett kár. A szomszédos gazdaságoknál semmi nem sérült meg” – tette hozzá Szunyogh Mihály, aki reméli, hogy a jéghez hasonlóan tornádó után is fizetnek kártérítést.

tornado
Fotó: idokep.hu

Az elmúlt 24 órában az ország északnyugati csücskét kivéve már mindenütt esett az eső, a legtöbb csapadék eddig a Pécs–Eger vonal széles sávjában hullott, helyenként már 20-25 mm-t meghaladó eső is esett.

Helyenként másfél centiméter átmérőjű jég kíséri a zivatarokat, Hódmezővásárhelyen fél óra alatt mintegy 30 milliméternyi csapadék hullott. A cella északkelet felé mozog, egyúttal intenzív villámtevékenység is kíséri.

jeges
Fotó: idokep.hu

Keddtől zivatarok már nem valószínűek, péntekig nyugodtabb, csendesebb, egyre melegebb időre van kilátás.