Kifizethetik a badacsonyi kilátó építőjét

2012.05.07. 11:45 Módosítva: 2012.05.07. 11:46
A badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt az uniós támogatással megvalósult kilátóberuházásnál, közölte a VÁTI Nonprofit Kft. Az eljárási hibák ugyanakkor nem sértették az EU pénzügyi érdekeit, így az eljárás lezárása után jóváhagyták a kifizetési kérelmeket. Az összeg átutalásához a kivitelezőnek még igazolnia kell, hogy nincs köztartozása.
kilato uj
Fotó: badacsonykilato.hu/

A Badacsony hegy legmagasabb pontján található, 18 méter magas Kisfaludy-kilátó megépítéséhez Badacsonytomaj önkormányzata uniós pályázaton 83 millió forint támogatást nyert el, a beruházás teljes költsége mintegy bruttó 100 millió forint volt. A kivitelező azonban lezárta a fél éve átadott badacsonyi kilátót, mivel azóta sem kapta meg az elvégzett munka ellenértékét.

Az uniós projektekben közreműködő VÁTI Nonprofit Kft. hétfőn közölte: szabálytalansági eljárást indítottak az ügyben, és a vizsgálat eredménye szerint a badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt. Ugyanakkor, mint írták, a megállapított közbeszerzési hibák nem okozták az Európai Unió és a nemzeti költségvetés pénzügyi érdekeinek sérelmét, s az eljárás eredményét a kedvezményezett önkormányzat sem vitatta.

Közlésük szerint a projekthez kapcsolódóan két kifizetési kérelmet nyújtott be az önkormányzat, ezeket a szabálytalansági eljárás lezárását követően már jóváhagyták.

Kiemelték, hogy az uniós pályázati támogatások folyósításához minden kedvezményezettnek igazolnia kell köztartozás-mentességét. Az igazolás beszerzése a badacsonytomaji önkormányzat tájékoztatása szerint folyamatban van. Amint ez megérkezik, azonnal utalhatják a pénzt, amely az önkormányzat számláján másnap megjelenik - áll a közleményben.

Borsos Balázs, a kilátót felépítő Fitotron Kft. ügyvezetője korábban azt közölte: a beruházás teljes költségének eddig a 15 százalékát kapták meg, ez az önkormányzati önerő. A fennmaradó több mint 50 millió forintot a végszámla tavaly novemberi kiállítása óta, azaz csaknem fél éve hiába várják. A késedelem okára nem kaptak magyarázatot. Közlése szerint addig nem nyitják meg a badacsonyi kilátót a turisták előtt, amíg nem kapják meg a pénzüket.