Gizella
9 °C
14 °C

Legális graffitik a budapesti, zirci és pécsi falakon

2012.05.09. 11:46
Zirci, pécsi és budapesti falak szépülnek meg a Színes Város és a Pillangóhatás Pedagógiai Program közös, február végén meghirdetett országos pályázatán született döntés szerint, a zirci falat a hét végén adják át, Pécsen már készülnek a tervek, a budapesti kép témájáról szavazással döntenek.

A Pillangóhatás Pedagógia Program és a Színes Város Mozgalom közös projektjében régiókra osztva hirdettek pályázatot, amely azt tűzte ki célul, hogy iskolák és oktatási intézmények diákközösségei közös munkával szépíthessék meg az ország legelhanyagoltabb területeit. A kiírásra forgalmas helyen lévő, elhanyagolt, rossz állapotú közterek, tűzfalak fotóit várták.

Budapesten a Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium pályázata nyert, a csapat a kelenföldi pályaudvar nyugati bejáratát fogja új köntösbe öltöztetni Újbudán. A helyszín megfestésére két látványterv készült, ezekre a diákok keddtől vasárnapig várják a szavazatokat, szavazni az interneten (itt és itt), illetve a Cinema City Aréna és az Allé mozikban lehet, mondta el Flór Péter, a Színes Város mozgalom titkára. A fal átadását május 26-ára tervezik, jelenleg az átadási ceremónia szervezése folyik.

„A döntés meghozatalakor nemcsak azt tartottuk szem előtt, hogy a kiválasztott fal »lepusztult« legyen, hanem azt is néztük, hogy a festésre váró felület közlekedési szempontból frekventált helyen álljon. A kelenföldi pályaudvar Budapest nyugati bejárata és fontos közlekedési csomópont” – mondta el Izing Máté, a budapesti Táncsics kollégium diákkoordinátora.

Ilyen most a kelenföldi aluljáró fala...
Ilyen most a kelenföldi aluljáró fala...

Kiemelte, hogy az alkotócsoport tagjai többnyire vidéki kollégisták és csak néhány éve kerültek a fővárosba. A falfestmény fő motívuma a város és vidék találkozása lesz, ezzel azt szeretnék megmutatni, hogy igazán jó alkotások abból születnek, „ha együtt dolgozik a vidéki a városival, az öreg a fiatallal”.

...és ilyen lesz. (Forrás: Színes Város)
...és ilyen lesz. (Forrás: Színes Város)

A budapestiek mellett a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola csapata és a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pályázata nyert. A pécsiek egy iskolájuk közelében található, forgalmas helyen lévő élelmiszerüzlet tűzfalát fogják kifesteni, ennek a projektnek a tervezési munkálatai még zajlanak, a fal festése előreláthatólag júniusban készül el. A másik nyertes közösség diákjai a zirci sportpálya öltözője mellett álló kis épületet, illetve a „rúgófalat” színesítik ki, ennek ünnepélyes átadását szombaton tartják.