Videón a hajléktalant verő amerikai rendőrök

2012.05.09. 20:11

Hat rendőr ütötte-verte 2011 júliusában a kaliforniai Fullertonban azt a hajléktalan férfit, aki öt nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe. A most folyó bírósági tárgyaláson bemutatták azt a videót, amin látszik, hogy az áldozat, a 37 éves Kelly Thomas, aki egyébként skizofréniában szenvedett, nem volt ugyan kooperatív az őt igazoltató rendőrökkel, de nem emelt kezet rájuk, és nem viselkedett agresszíven sem. A rendőrök ennek ellenére gumibotokkal és sokkolóval ütötték, hogy meg tudják bilincselni, sőt egy ponton a mellkasára is rátérdeltek.

A videón jól hallható, hogy Thomas bocsánatért esedezik, miközben ütlegelik, és amikor ránehezednek, azt kiabálja, hogy nem kap levegőt.

A hat rendőr közül kettő ellen emeltek vádat: a 38 éves Manuel Anthony Ramost korábban 1 millió dolláros, a 42 éves Jay Cicinellit 25 ezer dolláros óvadék ellenében helyezték szabadlábra; mindekettőjüket nem szándékos emberöléssel vádolják. A rendőrség kötelékéből nem bocsátották el őket, mindkettőjüket szabadságolták.

A bíróság most a bizonyítékokat vizsgálja, és igazságügyi orvosszakértőktől várja a választ arra a kérdésre, hogy okozhatták-e a rendőrök által okozott sérülések Thomas halálát. A boncolást végző orvos, Dr. Aruna Singhania szerint a férfi vérző orrából a vér a tüdejébe jutott, és az oxigénhiányos állapot agyhalálhoz vezetett.

Éppen húsz éve, hogy Los Angelesben zavargások törtek ki amiatt, hogy a bíróság felmentette a Rodney Kinget brutálisan bántalmazó rendőröket. Kinget 1991 márciusában hét  rendőr vette körbe, akik közül végül négyen álltak bíróság elé. Amikor egy évvel később az esküdtszék felmentette őket. Az ítélet hírére kitörő lázadásokban 53-an haltak meg, es 2383-an megsebesültek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport