200 millióba kerül az államfőváltás

2012.05.10. 17:56 Módosítva: 2012.05.10. 20:55

A kormány 196,5 millió forintot csoportosított át az államfőváltáshoz kapcsolódó költségekre. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozat az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt pénzből biztosítja a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, azonnali hatállyal.

Százötvenmillió forintot intézményi beruházási kiadásokra, a fennmaradó összeget működési költségekre fordíthatja az elnöki hivatal. Az elszámolásra és az esetlegesen fel nem használt rész visszafizetésére szeptember 30-i határidőt írt elő a kormány. Áder János csütörtökön lépett hivatalba. A politikust május 2-án azután választotta köztársasági elnökké az Országgyűlés, hogy Schmitt Pál egy hónappal korábban lemondott az államfői posztról.

Schmitt idején közel 20 milliót költöttek a rezidenciára

A Sándor-palotát és az elnöki rezidenciát Schmitt Pál beköltözése előtt 15 millió forintért újították fel. Schmitt hivatali ideje alatt is szépen költöttek rá: 9,5 millió forintért vásároltak új padlószőnyegeket a Sándor-palotába, a rezidenciára és az elnöki szobákba. Bútorokra 4,7 milliót költöttek, Schmitt új zongorát is vett 2,5 millióért, ezen kívül új függönyöket, párásító készülékeket, konyhai berendezéseket és metszeteket is vettek.

Mint korábban megírtuk: minden államfőváltásnál gondoskodni kell a távozó államfő elhelyezéséről és az új elnök igényeinek megfelelően a Sándor-palota, az elnöki lakosztály és a rezidencia átalakításáról. Miután Schmitt Pál lemondása nem volt előre látható, a Köztársasági Elnöki Hivatal idei költségvetésébe nem is terveztek be ilyen kiadásokat. A mostani átcsoportosítás orvosolja ezt a helyzetet.

Bár vagyonnyilatkozata szerint Schmitt Pál felerészben három budai és egy pesti lakás tulajdonosa is, korábban úgy nyilatkozott: igényt tart az állam által biztosított lakásra. A távozó köztársasági elnöknek ez törvény szerint jár, abban az esetben, ha kéri. Schmitt Pál az RTL Klub ezzel kapcsolatos kérdésére korábban azt mondta: "Ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár". A Béla király úti államfői rezidenciára Áder János körülbelül egy hónap múlva költözhet be, amikor Schmitt Pál elhagyja azt.

Schmitt Pálnak a lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja, a lakás a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. Emellett Schmitt Pálnak jár az eddigi bruttó 1,5 millió forintos illetménye, szolgálati autó és sofőr, valamint kétfős titkárság is - ezeket a költségeket is az elnöki hivatal állja.

Haszonicsné Ádám Mária lett az elnöki hivatal vezetője

Haszonicsné Ádám Máriát, a fővárosi kormányhivatal főigazgatóját nevezte ki péntektől a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatójává Áder János. A hivatalát csütörtökön elfoglaló új köztársasági elnök aznapi hatállyal felmentette Kiss Norbertet, a KEH társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetőjét, Vajna Márton külügyi hivatalvezetőt, Szabó György hivatalvezető-helyettest és Cservák Csabát, aki a jogi, alkotmányossági és közigazgatási hivatalt vezette. Az új államfő egyúttal hatályon kívül helyezte azt a KEH alapító okiratának módosításáról szóló, az elnöki hivatal eddigi struktúráját kialakító köztársasági elnöki határozatot, amelyet 2010. szeptember 16-án írt alá Schmitt Pál. A döntések a Magyar Közlönyben jelentek meg csütörtökön.