Iván
22 °C
39 °C

Áder rögtön két kitüntetést kapott

2012.05.10. 17:46 Módosítva: 2012.05.10. 17:48

Beiktatási ünnepsége után Áder János köztársasági elnök rögtön két állami kitüntetést kapott. A Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykereszt a lánccal és az arany sugaras csillaggal osztálya kitüntetések az állami kitüntetésekről szóló, év elején hatályba lépett jogszabály alapján illeti meg az államfőt. Az elismeréseket az új köztársasági elnök a Sándor-palotában vehette át az Országgyűlés elnökétől.

A rendszerváltozás utáni első államfő, Göncz Árpád - a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi törvény alapján - először a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét birtokolhatta. Egy 2000 februárjában hatályba lépett törvénymódosítás után ez annyiban változott, hogy immáron a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje a lánccal fokozat illette meg.

A következő években Mádl Ferenc, Sólyom László és Schmitt Pál is erre a kitüntetésre volt jogosult köztársasági elnökként, egészen ez év elejéig, amikor is hatályba lépett a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló új törvény. Ennek értelmében Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykereszt a lánccal és az arany sugaras csillaggal osztályának kitüntetettje.

Előbbi fokozat - Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként - Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A korábbi Magyar Köztársasági Érdemrend elnevezés az ország hivatalos nevének változásával módosult Magyar Érdemrendre, amellyel a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenységet ismerik el.