Székhelyi-ügy: az egri Fidesz a felelősök visszahívását kéri

MTI/Index
2012.05.11. 16:34
A Fidesz egri szervezete arra kéri a város vezetését, hogy mindazokat, akik a Székhelyi-ügyben nyilvánosságra került hangfelvétel tanúbizonysága szerint méltatlanná váltak betöltött tisztségükre, haladéktalanul hívják vissza megbízatásukból.

A stop.hu hétfőn hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amely az egri önkormányzat kulturális bizottságának tavaly szeptember 21-i ülésén készült. A felvételen hallható, hogy Székhelyi József színművész politikai hovatartozása mellett azért sem léphet fel a városban, „mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó". A bizottsági ülésen a városi fellépéseken nemkívánatos művészek nevét tartalmazó lista elkészítése is szóba került.

Az egriugyek.hu áprilisban hasonlóról számolt be egy bizottsági jegyzőkönyvi részlet alapján. Eszerint Egerben már tiltottak el önkormányzati eseményről fellépőt azért, mert az baloldali. A  jegyzőkönyv szerint tavaly a Középkori Piactér című esemény egyik fellépőjét, Székhelyi Józsefet tették tiltólistára. Ezt a rendezvényszervező nem tudta, így már úgy kellett visszamondania a baloldali művész Villon-előadását. Pedig a programot az esemény hivatalos honlapján és a kinyomtatott plakátokon is közzétették.

A Fidesz egri elnöksége közleményben reagált a történetkre. A Martonné Adler Ildikó egri elnök által aláírt közlemény szerint az egri Fidesz elnöksége megdöbbenéssel értesült a nyilvánosságra hozott hangfelvételek és jegyzőkönyvek mondatairól. Eger nem az a város, ahol ilyesmi elhangozhat, Eger nem az a hely, ahol az ilyen beszéd megtűrt lenne – áll a közleményben. Az egri Fidesz elnöksége, akárcsak korábban, most is visszautasítja ezeket a mondatokat, még akkor is, ha azok kérdésként vagy cinikus megjegyzésként hangzottak el (az ominózus mondatot közlő Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetője ugyanis később ezzel védekezett).

A közlemény szerint mindazokat, akik a Székhelyi-ügyben nyilvánosságra került hangfelvétel tanúbizonysága szerint méltatlanná váltak betöltött tisztségükre, haladéktalanul vissza kellene hívni megbízatásukból. Az ügy kivizsgálásával megbízott bizottság elnöke, az LMP helyi képviselője még nem hívta össze a bizottságot.

Az egri önkormányzat szóvivője, Zentai László már április közepén cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után pedig vizsgálatot rendelt el Habis László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere. Habis László hangsúlyozta: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz nemkívánatos művészekről készült tiltólista. Úgy fogalmazott: "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (...) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom".

Időközben az ügy miatt lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.