Másodfokú riasztás több dunántúli megyében

2012.05.12. 17:18

Másodfokú riasztást adott ki szombat délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére, valamint Vas és Zala egy részére az erős széllökések miatt.

Az OMSZ honlapján közzétett adatok szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer per órát. A Dunántúl többi részén - Baranya és Tolna megye néhány kistérségétől eltekintve - az alacsonyabb első fokú riasztás van érvényben, csakúgy, mint Budapesten, valamint Pest megye nyugati és északi területén.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint viharos széllel és zivatarokkal érkezik délután Magyarország fölé egy hidegfront, amelynek nyomán jelentősen, 10-15 Celsius-fokkal csökken a levegő hőmérséklete. Délután 3 óra körül érte el a front eleje az országhatárt, öt óra körül ért a Balatonra, 6 óra körül ér Budapestre.

A Főkert közleményében arra kérte a budapestieket, hogy a balesetveszély megelőzése érdekében lehetőség szerint ne parkoljanak, illetve hosszabb ideig ne tartózkodjanak a fák alatt. Hozzátették, hogy az esetleg leszakadó ágakat munkatársaik a lehető legrövidebb idő alatt elszállítják.

A vihar északnyugat mellett a Tátra felől is támad, Nyíregyházát nem sokkal a főváros után éri el a hideg. A Tisza déli szakaszát 9 óra körül, végül a délkeleti határt éjfélkor éri el a nagy széllel érkező hideg levegő, írja az időkép.hu.

Ezt támasztja alá az idokep.hu honlapon olvasható, délután három óra után tett bejegyzés is, amely szerint Mosonmagyaróváron rövid idő alatt 28 fokról 18-ra zuhant a hőmérséklet.