Olimpiai bajnok pólósé a zsidóságvizsgálattal hírbe hozott cég

2012.05.14. 12:57 Módosítva: 2012.05.14. 15:32
Genetikai vizsgálattal nem lehet megállapítani, hogy valakinek az ősei között voltak-e cigányok vagy zsidók, egy jobbikos politikus állítólag mégis egy ilyen papírt lobogtat. Az állítólagos leletet kiállító cég egyik tulajdonosa Benedek Tibor.

"Nagyon friss a hír, egyelőre nem tudunk semmit mondani, most tájékozódunk és rövidesen részletes válaszokat adunk. A doktor úr éppen a lehetséges jogi lépéseket fontolgatja" - mondta az Indexnek ifj Vágó István, a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. munkatársa.

A céget ismertté tevő sztorit még a szélsőjobboldali, rasszista, cigány- és zsidógyűlölő Kuruc.info weboldal is a "humor" rovatában közölte. A történet szerint egy Jobbik-tag a Nagy Géntől megrendelt genetikai vizsgálattal igazolta, hogy nincs benne egy csepp cigány- vagy zsidó vér sem. A Kurucon leközöltek egy fotót egy Nagy Gén-es dokumentumnak látszó papírról. Eszerint a cég azt mondta volna ki, hogy „A genetikai vizsgálat során XY esetében nem találtunk roma és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot. A családfakutatás során a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatóak.”

Ez a kérdés eleve nem vizsgálható tudományosan - kommentálta a hírt Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa, aki nem leplezte felháborodását. Azt önmagában lehetséges vizsgálni, hogy egy genetikai marker valakinél előfordul vagy sem. Azt is, hogy ez a marker egy népcsoportban milyen gyakorisággal fordul elő. A marker populáció szintű gyakorisága vizsgálható, de a dolog visszafelé nem igaz. Vagyis abból, hogy valakinek hiányzik egy ilyen markere, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását. - magyarázta a kutató orvos.

Vannak betegségek, amik genetikai alapon gyakoribbak zsidóknál, és vannak genetikai markerek amelyek gyakoribbak zsidó származásu személyeknél, de genetikai markerek alapján például nem lehet különbséget tenni egy zsidó vagy egy másik közel keleti népcsoporthoz tartozó egyén között. Fontos látni, hogy ezek populáció szintű gyakoriságok és egy egyénre nézve nem lehet, és nem szabad bizonyító erejü következtetéseket levonni - mesélte Bálint Bálint László. Vagyis eleve nincsen speciális zsidó gén.

Ahogy magyar sem. Európában csak néhány, főleg szigeteken élő népcsoport van, amely teljes elszigeteltségben él és nem keveredett másokkal. De még ezt is anyakönyvi és nem genetikai vizsgálatok alapján tudjuk - figyelmeztetett a a debreceni kutató. A magyarok nem elzárt szigeten élnek, így itt óriási volt a keveredés, arról lenne érdekes orvosi leletet látni, hogy valaki magyar - viccelődött a tudós.

Bálint Bálint László a cikkhez mellékelt, leletnek látszó dokumentumról azt mondta, hogy azon nem szerepelnek a vizsgált markerek. A szakember szerint a dokumentum kiadóját az Orvosi Kamara elé kellene citálni mert a szakma jó hírnevét veszélyezteti működése. Kulcskérdés még az ügy szempontjából, hogy a Nagy Gén vizsgálatait végző orvosnak milyen szakképesítése van. Ilyen jellegű munkát ugyanis humán molekuláris genetikai és ráépített laborítóriumi medicina szakképesítéssel lehet végezni. A papíron ki van takarva a vizsgálatot végző orvos neve.

Amint ismét beszéltünk a Nagy Génnel, illetve sikerül elérnünk Benedek Tibort, cikkünket frissítjük.