Huszonhat veszprémi társasház maradhat elég ivóvíz nélkül

2012.05.15. 12:18

Ha a lakók nem fizetik ki tartozásukat, akkor huszonhat Veszprém megyei társasházban korlátozzák az ivóvíz mennyiségét, közölte a Bakonykarszt Zrt. kedden. A száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cég vezérigazgatója azt mondta: a 2008-as gazdasági válság óta erősödött fel a probléma, 2009-től folyamatosan nőtt a társaság kintlévősége, és mára elérte a 300 millió forintot, ezért kellett intézkedéseket bevezetniük.

Ezek egyike a korlátozások bevezetése, mondta Fazekas Csaba gazdasági igazgató. A korlátozás alatt az egyéni fogyasztóknak a törvényben biztosított napi 50 liter ivóvizet biztosítják személyenként; társasházaknál napi négyszer egy órában nem szolgáltatnak, tette hozzá.

A Bakonykarszt Zrt. a napokban huszonhat társasháznak (tíz-tíz veszprémi és várpalotai, valamint hat ajkai társasháznak) küldött figyelmeztetést: ha nyolc napon belül nem rendezik adósságukat, bevezetik a korlátozást. A huszonhat társasház összesen 2,2 millió forint vízdíjjal tartozik. Veszprémben 215 lakás összesen 764 ezer, Ajkán 66 lakás 495 ezer, míg Várpalotán 231 lakás több mint egymillió forinttal van elmaradva a vízdíjjal. Május 18-án jár le a fizetési határidő.

Fazekas szerint korlátozást a társasházakban az utóbbi években még nem kellett bevezetni, mert az ügyfelek a határidő előtt fizettek. Megjegyezte: ha csupán egyetlen lakó is tartozik, az egész társasházban korlátozzák a vízfogyasztást, mert egyedi elzárásra nincs lehetőség. Az egyedi, nem fizető fogyasztóknál úgynevezett golyós zárócsapot szerelnek fel, amely szűkíti a keresztmetszetet, vagyis kevesebb vizet ad. Ilyet a szolgáltató működési területén - Veszprém megyében 131 településen - már több százat szereltek fel. Veszprémben például 130, Ajkán 140, Várpalotán 266 ingatlanon kellett golyós zárócsapot alkalmazni, mondta a gazdasági igazgató.