Egyházakhoz kerül Kisújszállás összes iskolája

2012.05.19. 09:02

A következő tanévtől egyházi kezelésben működnek tovább a Kisújszálláson lévő, jelenleg önkormányzati fenntartású oktatási intézmények; a váltás előtt a helyhatóság megkérdezett több véleményező testületet is, amelyek támogatták a képviselő-testület javaslatát - mondta el Kecze István fideszes polgármester a héten született döntés kapcsán.

A törvény május végéig ad lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok a közoktatási intézményeiket átadhassák valamelyik nem állami fenntartónak, a város erről a Baptista Szeretetszolgálattal és a kisújszállási református egyházközséggel tárgyalt. A polgármester a határozatot indokolva utalt arra, az állam az egyházi iskolákat kiegészítő támogatásban részesíti, ami a finanszírozás szempontjából jelenleg a legbiztonságosabb pénzforrás, így ez a legmegnyugtatóbb az önkormányzat számára is. Az ingatlanok tulajdonjoga megmarad  a településnél, miután azokat tartós használatba adják.

2012. szeptember 1-jével a Baptista Szeretetszolgálathoz kerül a Városi Óvodai Intézmény, a Kossuth Lajos Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szolgálat és Diákotthon, az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint az Illésy János Szakközép- és Szakiskola. A baptisták vállalták, hogy az összes intézményi alkalmazottat megtartják, és biztosítják a világnézeti szabadságot.

A református egyház átveszi az Arany János Általános Iskolát, amely az általa már működtetett iskolával egyesül. Emellett a jövőben fenntartja majd Kisújszállás Móricz Zsigmondról elnevezett patinás középiskoláját, amely kollégiummal is rendelkezik. A reformátusok a vallási türelem jegyében a jelenlegi diákoktól nem várják el a hitéletet, ezt csak felmenő rendszerben tervezik bevezetni.