Réthelyi lépcsőzetesen csökkentette volna a felsőoktatási férőhelyeket

2012.05.21. 08:21

A felsőoktatási férohelyek számát nem egyszerre, hanem lépcsőzetesen kellett volna szűkíteni, mondta Réthelyi Miklós távozó nemzeti erőforrás miniszter a Népszabadságnak adott interjúban. Mint mondta, a helyek szétosztásában is más javaslattal álltak elő, de ez a kormányon belül átíródott. „Még ma sem tudjuk, hogy 30 ezer diák miért nem jelentkezett a felsőoktatási intézményekbe." Hozzátette, hogy az oktatási hivatal gyűjti az ezzel kapcsolatos adatokat.

Az egészségügy átalakítása kapcsán arról beszélt, hogy Orbán nem kért védelmet egyetlen egészségügyi intézménynek sem, az volt a feladat, hogy a rendszer fenntartható és biztonságos maradjon az átalakítás után is.

Réthelyi tavaly júniusban kinevezte Horváth Ádámot az Operaház főigazgatójának, de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még aznap este megsemmisítette a miniszteri döntését, aki négyszemközt találkozott Orbán Viktorral.

Réthelyi most azt mondta a Népszabadságnak, hogy meglehetősen szerencsétlen közjáték után nevezték ki a miniszteri biztost az Operaház élére, de tudomásul vette, hogy kiemelt kulturális intézmény lévén, a sorsa így dőlt el. Szerinte egyértelmű volt, hogy ki dönt a pályázat elbírálásában, csak ez olyan súlyú kérdés volt, amibe Orbán Viktor beleszólt.