Tüntetnek az abortusztabletta ellen

2012.05.21. 08:39

Tüntetést szervez az abortusztabletta bevezetése ellen az Alfa Szövetség május 23-án 15 órára az egészségügyért felelős államtitkárság budapesti, Arany János utcai székháza elé, írja a Magyar Nemzet.

A készítmény előző héten kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt Magyarországon, azonban a szülész-nőgyógyászok véleménye nem egyöntetű róla, írja a lap. Az Alfa Szövetség elnöke, Téglásy Imre azt mondta, szerintük nem igazolható, hogy az abortusztablettás magzatelhajtásnál sokkal kisebb a szövődmény esélye, mint a műtéti eljárásnál.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) szombaton adta meg az engedélyt az abortusztabletta magyarországi forgalmazására. A törzskönyv kiadása után a gyártónak még el kell küldenie egy mintát a tablettából az OGYI-nak, amely ezt megvizsgálja, és 8 napon belül válaszol a gyártónak. Ha a gyógyszer összetételét rendben találják, az alkalmazható lesz a hazai kórházakban.

A Medabon nevű tablettát az indiai Sun Pharmaceutical cég hollandiai központja Magyarország mellett Svédországban, Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Norvégiában, Romániában és Szlovákiában is bevezetné. A tabletta Magyarországon nem kerülne patikai forgalomba, csak kórházi körülmények között, szigorúan orvosi felügyelet mellett lesz alkalmazható.

A gyógyszer spontán vetéléshez hasonló állapotot idéz elő. Hatására a nem kívánt magzat vagy petezsák erős vérzéssel távozik a szervezetbol, ezért nincs szükség művi beavatkozásra, vákuumszívásra és a méhfal kaparására.

Az abortusztabletta alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet (WHO), 2005-ben pedig a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatta. A szülészeti szakmai kollégium szerint a gyógyszer szigorú feltételek és orvosi ellenőrzés mellett a terhességmegszakítás egyik alternatívája a 8. terhességi hétig, mert a művi abortusznál kevésbé terheli meg a női szervezetet.

Az abortusztablettáról részletesen a Közelít az abortusztabletta Magyarországra című cikkünkben olvashat.