Aliz
6 °C
14 °C

Veres István, a konfliktusos vállalkozó

2012.05.22. 14:41 Módosítva: 2012-05-22 14:41:10

Őrizetbe vette a rendőrség kedden a neves vállalkozót, Veres Istvánt, a hírek szerint a Zóna Taxi ügyei miatt. A vállalkozó az elmúlt évtizedben sokat packázott az állammal, sokszor sajátosan fogta fel a tulajdoni viszonyokat, most úgy tűnik, hogy rajtavesztett.

Veres István a kilencvenes években a bankautomata-bizniszben szerzett jelentős érdekeltséget és gazdagodott meg. Nevéhez köthető a Bankomat, amelynek ciprusi résztulajdonosa felbukkant a Citadella hasznosításánál is.

Veres első konfliktusai az állammal 2002-ben kezdődtek: a nevéhez köthető Citadella 4-u kft. kávézó teraszt és illemhelyet épített a Citadella lődombján. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal örökségvédelmi szempontok alapján a létesítmény bontását elrendelte, ami buldózerrel később meg is történt.

Később a Kádár-villa átépítése és bérlése ügyében került ellentétbe a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal, a villát egy ideig le is zárták előle. Veres az üresen álló Kádár-villára 1999-ben kötött bérleti szerződést évi 5 millió forintért. 2000-ben kapta meg a felújítási tervekhez hozzájárulást, és ezzel párhuzamosan elérte a Magyar Szocialista Pártnál, hogy mondjon le az épületre vonatkozó örökös használati jogáról. 2004-re azonban megszerezte az átépített Kádár-villa használatbavételi engedélyét az önkormányzattól, erre hivatkozva megtagadta az évi ötmillió forintos bérleti díjat. Végül borsos áron felkínálta az épületet a kincstárnak.

Veres István a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tartot 2002-ben.
Veres István a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tartot 2002-ben.
Fotó: Nándorfi Máté

Veres 2004-ben ismét a Citadella körüli ügyekben bukkant fel. Neki tulajdonítják a titokzatos tavaszi nyírfaültetést, amikor a hat friss fa véletlenül pont az egyetlen ingyenes kilátó panorámájába "nőtt bele", így aki fotózni akart, be kellett menni a Citadellán belülre 400 forintos belépőt megváltva. A fákat a Főkert emberei gyorsan eltávolították.

2004 júniusában a furmányos vállalkozó újabb pénzforrást fedezett fel a Gellért-hegyen. Belépődíjat szedett volna a Szabadság-szobornál, ami szerinte "állami tulajdonú magánbérlet". A tulajdonos főváros nem is hallott Veres ötletéről, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság szerint pedig a vállalkozónak erre nem volt joga. Veres István ennek ellenére felépítette a kaput, és fokozatosan bevezette volna a fizetős rendszert, de végül erre nem nyílt lehetősége.

2006-tól 2010-ig cége, a Zóna Taxi szállította kizárólagos szerződéssel az utasokat a ferihegyi repülőtérről. A szolgáltatással kapcsolatban rengeteg volt a panasz, végül 2010-ben bontottak szerződést vele.

2007-ben már elérkeztek a rossz idők Veres számára: márciusban régészeti lelőhely megrongálása miatt ítélte el őt nem jogerősen a bíróság a Citadella-terasz ügyében. Tíz hónap felfüggesztett börtönt és egymillió forint pénzmellékbüntetést kapott.

2011 februárjában házkutatás tartott a rendőrség Veresnél a Zóna Taxi szerződései miatt.

2011 májusában ráfarag egy rádió megvásárlására. A nevéhez köthető cég vette meg a Radiocafét, az NMHH viszont elvette a rádió műsorszolgáltatási engedélyét, mivel 24 millióval tartoznak a hatóságnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?