Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

1,7 milliárdos adócsalással gyanúsítanak egy őrző-védő csoportot

2012.05.29. 13:41

Több mint másfél milliárd forintos adócsalással gyanúsítja egy több céget működtető tatabányai őrző-védő társaság vezetőit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A társaság vezetésének eddig szabadlábon lévő tagjait a közelmúltban őrizetbe vették – közölte Ráskai Rita, a szervezet regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

2011 októbere óta a NAV pénzügyi nyomozói harmadszor csaptak le a cégre, összesen hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A Budapesten, Nyíregyházán és Tatabányán végrehajtott házkutatások során 900 millió forint készpénzt foglaltak le, és harminc gyanúsítottat hallgattak ki.

A bűnszervezet tagcégei egymás között körbeutalták a társaság bevételeit, melyek kapcsán indokolatlan és valótlan költségeket szerepeltettek a könyvelésben. Még azon bevételek egy részét is megpróbálták eltitkolni, amelyek bankszámlára érkeztek, azaz dokumentumokkal igazolható a meglétük.

A meg nem fizetett adó jelenlegi mértéke eléri az 1,7 milliárd forintot. A bűncselekmény feltételezett elkövetői akár tizenhat évre is börtönbe kerülhetnek költségvetési csalásért.