Pontosabb lesz a balatoni viharjelzés

2012.05.30. 18:50
A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően az ország legpontosabb, rendszeresen frissülő meteorológiai jelző rendszere működik a Balatonnál, az idei szezontól a tó három medencéjében működtetve a viharjelző szolgálatot – hangzott el a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriuma és a Balaton Fejlesztési Tanács által közösen tartott balatonföldvári sajtótájékoztatón.

Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértője arról számolt be, hogy 8 ország 16 szervezete vesz részt abban az INCA projektben, amelynek fejlesztései is hozzájárultak ahhoz, hogy a balatoni viharjelzés a korábbi két egységesről három egységesre térhessen át, és a kistérségek időjárásai viszonyaihoz pontosabban igazodjon a működtetésük.

Az új felosztással egy Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, egy Badacsonytól Tihanyig tartó középső és egy Tihanytól Keneséig tartó keleti medence jött létre. A három szektor kialakítása érdekében Fonyód-Bélatelepen és a Balatonlábdihegyen új fix viharjelző állomásokat építettek, és a rendszert további 14 mobil állomással egészítették ki.

A program lelke az INCA finomfelbontású előrejelzési rendszere, amelyet egy uniós pályázat keretében tesztelnek. A Balaton térségére különösen nagy felbontású, 1 kilométeres térbeli felbontást is lehetővé tevő számítások készülnek. Ennek eredményeként a tömegeket érintő zenei, kulturális és gasztronómiai fesztiválok biztonsága jobban garantálható, és a szervezők is jobban felkészülhetnek a várható körülményekre. A pontos előrejelzésnek fontos szerepe van a viharjelzésen túl a vízi mentésben és a kárelhárításban is. Az aktuális időjárási helyzetet, például egy vihar közeledtét, erősségét és haladását egy önmagát frissítő honlapon is figyelemmel lehet már kísérni, akár okostelefon segítségével.

Azért, hogy a strandolók, vízibiciklizők, horgászok, csónakázók, szörfözők és vitorlázók is értelmezni tudják a balatoni viharjelző rendszer jelzéseit, új táblákat fognak elhelyezni a strandokon, vízparti kempingekben, gyermektáborokban, szállodákban, közösségi üdülőkben, tömegrendezvényeken és kikötőkben.

Molnár Gábor, a Balatoni Fejlesztési Tanács munkaszervezetének vezetője arról számolt be, hogy a közbiztonsági keretből szeretnék a pontos balatoni meteorológiai előrejelzés helyi adatait hozzáférhetővé tenni az önkormányzatok – és általuk mindenki – számára, ehhez még várják az illetékes tárca jóváhagyását.