Az ombudsman esélyt adna a kisebb kukáknak

2012.05.31. 13:06

Szabó Máté ombudsman szerint nem felel meg a jogszabályokban foglalt szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányossága elvének, ha egy önkormányzati rendelet nem biztosít a lakosok számára 120 literes gyűjtőedénynél kisebb kukásedényt.

Az alapvető jogok biztosa közleményében azt írta, arról érkezett hozzá panasz, hogy egy kistelepülésen az ingatlantulajdonosok jelentős része 80 literes hulladéktárolót használ, de a közszolgáltató azonban a 120 literes után állítja ki nekik a számlát.

Szabó Máté kifogásolta, hogy az érintett – általa meg nem nevezett – település önkormányzata régóta tisztában van a helyzettel, ennek ellenére nem korrigálták a helyi rendeletet, tehát ott nem vehető igénybe 80 literes kukásedény.

Állásfoglalása szerint, ha egy települési önkormányzat nem biztosít a 110-120 literes gyűjtőedénynél kisebb edényzetet, akkor a kevesebb hulladék elszállítását igénylő lakosoknak nem teszi lehetővé az arányos díjfizetést. Az alapvető jogok biztosa a bepanaszolt település képviselő-testületéhez fordult, és kérte: gondoskodjanak a rendelet módosításáról.