A romagyilkosok fegyvereit tesztelték

2012.06.06. 18:06

Fegyverszakértők meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken.

Az igazságügyi fegyverszakértők a bíró kérésére a tárgyalóteremben bemutatták az ügyben lefoglalt fegyvereket: egy puskalámpával felszerelt félautomata sörétes vadászfegyvert, egy duplacsövű sörétes puskát, egy célzótávcsővel és támasztékkal felszerelt golyós vadászpuskát, három lefűrészelt duplacsövű sörétes puskát, valamint egy maroklőfegyvert. A három lefűrészelt csövű sörétes puska tusát levágták és pisztolymarkolatot alakítottak ki.

A fegyverszakértők elmondták, hogy a lefoglalt fegyverekkel próbalövéseket végeztek, és a támadások helyszínein talált töltényhüvelyeken lévő nyomokat összehasonlították az általuk használt töltényhüvelyeken lévőkkel.

A tárgyaláson tanúként volt jelen az a hivatásos vadász, akitől 2008. március 7-ére virradóra hét sörétes és golyós vadászpuskát raboltak el. A rabláskor őt és feleségét, valamint két gyermekét megkötözték.

A vádirat szerint a romák elleni támadással vádolt férfiak közül hárman - Kiss Árpád első-, Kiss István másod- és Pető Zsolt harmadrendű vádlott - eddig ismeretlen negyedik társukkal azért követték el a fegyverrablást, hogy végrehajthassák a romák elleni bűncselekményeket. Összesen hét vadászpuskát vittek el, amikkel kilenc helyszínen 78 lövést adtak le, hat ember, köztük egy ötéves gyermek halálát okozva, és ötöt súlyosan megsebesítve.

A szerdai tárgyaláson a vadász azonosított a tőle elrabolt fegyverek közül hatot, és azt mondta, hogy a hetedik nem volt a tárgyalóteremben bemutatottak között. Egy golyós fegyver hiányzik.

Bírói kérdésre válaszolva közölte, a hat lefoglalt fegyver közül csak egy, a Fabarm Max 2 típusú duplacsöves vadászpuska kiadását kéri. Ezt a fegyvert - mint egy korábbi tárgyaláson elmondta - a bűncselekményt megelőző napon vásárolta, az nem volt elzárva a fegyverszekrénybe, hanem a nappaliban az ajtó mögé volt állítva.

A vád szerint ezzel a fegyverrel gyilkolt a harmadrendű vádlott Nagycsécsen és Kislétán.

A fegyvereket a vádlottak munkahelyén, a debreceni Perényi-1 szórakozóhelyen találták meg elrejtve a rendőrök.

A per pénteken folytatódik.

A romák elleni, 2008-2009-ben történt, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.