Makula és Raffael egymást okolja Laci bácsi megöléséért

2012.06.06. 15:20
Megkezdődött a cellatársukat a váci börtönben agyonverő két férfi pere

Különös visszaesőként elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség azokat a fiatalokat, akik másfél évvel ezelőtt a Váci Fegyház és Börtönben agyonverték cellatársukat, majd öngyilkosságot kíséreltek meg. A Budapest Környéki Törvényszéken szerdán tartott első tárgyaláson a vádlottak egymást okolták a gyilkosságért.

A vádirat ismertetésekor Lőrincz Árpád ügyész az elsőrendű vádlottat, a 25 éves Makula Györgyöt indulatvezérelt, kontroll nélküli, bosszúálló személyiségként jellemezte, a másodrendű vádlottról, a 27 éves Raffael Lajosról egyebek mellett azt mondta: labilis ember, akit pillanatnyi hangulatai irányítanak.

Makula és Raffael (akik többször álltak már bíróság előtt súlyos cselekmények miatt, és jelenleg is börtönbüntetésüket töltik) rossz viszonyban állnak egymással, mert Makula korábban késsel megsebesítette vádlott-társának arcát, emiatt eljárás is indult ellene.

Ennek ellenére 2010 decemberében ugyanabba a cellába került, ahol Raffael és a későbbi sértett, a 63 éves Sz. László töltötte büntetését.

A vádirat szerint szilveszterkor a két vádlott többször is kábító hatású gyógyszert vett be, majd mindketten provokálták zárkatársukat, mondván: pedofil, ezért megérdemli, hogy megbüntessék. Az elsőrendű vádlott visszatérően heccelte a másodrendű vádlottat, biztatva, hogy egy széklábbal üsse meg a sértegetések elől mindvégig kitérő Sz. Lászlót. Raffael Lajos több nagy erejű ütést mért a férfi fejére, és az a helyszínen belehalt agysérüléseibe. A vádlottak ezután a börtönben rendszeresített borotvával öngyilkosságot kíséreltek meg. Életüket a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

Szabó Judit bíró kérdésére válaszolva az emberölésért egyszer már elítélt Raffael kijelentette: nem érzi magát bűnösnek, mert "kényszerből", cellatársától való félelmében ütötte meg "Laci bácsit", akivel egyébként jó viszonyban volt. Vallomást nem kívánt tenni, csak személyes körülményeiről beszélt, megjegyezte például: azért kísérelt meg öngyilkosságot, mert hét éve nem láthatta a fiát. A bírónő ezután felolvasta a férfi több korábbi vallomását, amelyekben hol magára vállalta a halálos verést, hol úgy nyilatkozott, hogy mindketten ütötték zárkatársukat.

Az elsőrendű vádlott csak néhány személyes jellegű kérdésre válaszolt, szóbeli vallomást nem tett. Az átadott írásbeli vallomásában részben bűnösnek mondta magát. Tettét lánya halálával, a vádlott-társától kapott gyógyszerek hatásával, illetve azzal a sokkal magyarázta, melyet akkor élt át, amikor látta, hogy Raffael üti az "öreget".

A per tanúk meghallgatásával folytatódik, ítélethirdetés még a nyári bírósági szünet előtt várható.