Sárga csillagokkal demonstráltak Budapesten

2012.06.07. 20:08
Százhúsz, sárga csillagos papírkitűzőt viselő demonstráló gyűlt össze csütörtök délután a Képviselői Irodaház épülete előtt.

A demonstrálók az MTI tudósítójának a helyszínen azt mondták, a megmozdulásnak nincs szervezője és felszólalója, valamennyi résztvevő a Facebookon közzétett felhívásra érkezett.

A megmozdulás fél hatkor kezdődött azzal, hogy körülbelül százhúszan Jude feliratú, sárga csillagot ábrázoló papírlapot tűztek ki magukra, majd egyesével felsorakoztak a pesti Széchenyi rakpart Képviselői Irodaházzal szembeni szakaszán. A tömegben ott volt Gordon Gábor, a Élet Menete Alapítvány elnöke.

Az MTI tudósítójának többen név nélkül azt mondták, hogy az utóbbi napok, hetek zsidó közösség ellen irányuló atrocitásai miatt jöttek el.

Fél óra elteltével karfelnyújtással, majd tapssal fejezték be figyelemfelkeltő akciójukat.  A demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden. A támadást az államfő, a kormány, a történelmi egyházak, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és az Országos Roma Önkormányzat is elítélte.