ÁSZ: Méltatlanul támad a Transparency

2012.06.08. 15:21

Határozottan visszautasítja a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet  „megalapozatlan és méltatlan” támadását az Állami Számvevőszék a pénteki közleményében. A számvevőszék arra kéri a TI-t, hogy ne saját feltételezései, hanem munkája és jelentései alapján ítélje meg az ÁSZ tevékenységét.

A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet szerdán, Brüsszelben nyilvánosságra hozott jelentése szerint a közelmúltbeli magyarországi alkotmányos változások hatalmi visszaélések kockázatát vetik fel az erős kormányzat, valamint az olyan parlament által, amelyben az ellenzéknek kevés rálátása van a kormányzó többségre. Az általános tanulmány közzététele utáni vitában Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: Magyarországon többek között a számvevőszéknél is felmerül a jelentős befolyás kockázata. Kitért arra, hogy az ÁSZ elnöke korábban a Fidesz frakcióvezető-helyettese volt.

Az Állami Számvevőszék erre reagálva közleményében azt írta, Domokos László nyolc évvel azelőtt volt a Fidesz frakcióvezető-helyettese, hogy az ÁSZ elnökévé választották volna.

Hozzátették: elvárják TI-től, hogy „tegye egyértelművé, mire alapozza súlyos és az ÁSZ szakmai tisztességét megkérdőjelező állításait”.

Emlékeztettek arra, hogy a TI „korrupciós kockázatokkal foglalkozó Nemzeti Integritás Tanulmányának egyik szerkesztője”, Hack Péter szintén egy egykori pártpolitikus, „akinek a pártatlanságával és objektivitásával kapcsolatban nem merül fel kétely”. Hack Péter 2002-ig SZDSZ parlamenti képviselője volt.

A számvevőszék az egyenlő elbírálás jegyében arra kéri a TI ügyvezetőjét, hogy kizárólag a munkája alapján ítélje meg a szervezet elnökének tevékenységét. Az ÁSZ ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul végzi – áll a számvevőszéki közleményben.