Gyilkossági szála is van a korrupciós botránynak

2012.06.08. 07:44

Emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség a Hajógyári-szigetről tavaly eltűnt fiatalember ügyében. Erre a múlt héten kirobbant rendőri korrupciós ügy világított rá - mondta az ORFK szóvivője a Magyar Nemzetnek.

Egy 21 éves férfi tűnt el tavaly decemberben, akit másnap reggel holtan találtak meg a Duna-parton. A rendőrség akkor közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a történteket, csütörtökön azonban Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a BRFK életvédelmi osztálya emberölés megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el. Az akkori sajtóhírek szerint a férfi eltűnése előtt szóváltásba, majd dulakodásba keveredett a Dokk diszkó kidobóival.

Az őrizetbe vett rendőrök a Magyar Nemzet szerint olyan információkat is megoszthattak bűnözői körökkel, amelyek miatt meghiúsultak különböző nyomozati cselekmények. A lap az ügyet kezdetektől ismerő, névtelenséget kérő forrástól úgy tudja, hogy a vállalkozó nemcsak az eddig ismertetett előnyök miatt pénzelhette a volt rendőröket, hanem tervezett nyomozati cselekményekről is információkat kaphatott tőlük.

Az egyes ügyek nyomozói többször tapasztalták, hogy a leendő terheltek éppen a gyanú közlése előtt tűntek el a hatóság elől, vagy házkutatások fulladtak kudarcba. Ekkor kezdődött meg az a szigorú titokként kezelt művelet, amelyet a korrupt rendőröket lebuktató Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai folytattak - írja a lap.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

Korábban H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetőjét és K. Tamást, a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetőjét tartóztatták le, kollégái vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt.

A nyomozás során eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint a budapesti éjszakai élet két évtizede közismert figurája, V. László fizetett a főrendőröknek, az által irányított szórakozóhelyek pedig illegális rendőri védelmet kaptak, illetve a konkurenciát rendőri segédlettel próbálták tönkretenni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport