A legtöbb megyében tombolt a vihar

2012.06.10. 09:37

A nyári melegnek és a szikrázó napsütésnek szombaton a nap második felében, leginkább este vetett véget a vihar. Az ország nagyrészén esett az eső, és többfelé intenzíven villámlott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután 3 órától adott ki másodfokú riasztást 18 megye 145 kistérségére a várható heves zivatarok miatt; a szolgálat a riasztást nem sokkal vasárnap hajnali 4 óra előtt vonta vissza.

Villámcsapások miatt több épület kigyulladt a szombat éjszakai viharban, de személyi sérülés sehol nem történt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Országszerte 21 esetben kellett a tűzoltóknak kivonulniuk, ami nem számít rendkívülinek. A kidőlt fák és letört ágak nem okoztak komoly problémát, ugyanakkor a villámcsapások miatt több helyen tűz ütött ki. Többek között Budapesten a III. kerületben egy háromszintes épület teteje kapott lángra, Ecseren egy ház tetőszerkezete égett, Balmazújvárosban pedig egy birkahodály semmisült meg teljesen a tűzben. A mintegy 300 birkát még időben sikerült kimenteni.

Csapkodtak a villámok Budapest fölött is szombat éjjel (klikk a képre a nagyobb verzióért!)
Csapkodtak a villámok Budapest fölött is szombat éjjel (klikk a képre a nagyobb verzióért!)
Fotó: Hajdu Lajos / pbase.com/laja30

Pilisszentivánon egy gázórába csapott villám, itt a tűzoltók és a gázszolgáltató beavatkozására is szükség volt. A veszélyelhárítás idejére a ház öt lakójának el kellett hagynia az otthonát.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete pedig arról tájékoztatott, hogy leégett egy nádfedeles épület szombat éjszaka Balatongyörökön, miután a viharban villám csapott a háztetőbe. Nem sérült meg senki.

A leégett balatongyöröki ház
A leégett balatongyöröki ház
Fotó: Turbéky Eszter

Békés megyébe éjjel 11 körül több mint negyed órán át tartó jégveréssel érkezett meg a vihar – számolt be a beol.hu.

A delmagyar.hu arról írt, hogy Szeged közelében szupercellát észleltek.

Hatalmas méretű jég esett Dencsházán, és látványos szupercella volt Baranyában is – írta meg a bama.hu.

Folytatása következik

A várható heves zivatarok miatt hét megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap. A meteorológiai szolgálat honlapján piros színnel jelölték, vagyis harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyére.

Reisz András, a meteorológiai szolgálat munkatársa elmondta: azokon a területeken, ahol a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, nagy valószínűséggel alakulhatnak ki nagyobb területen olyan zivatarok, amelyeket óránként 100-120 kilométeres erősségű szél kísér, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 50 milliméter eső hullhat, továbbá kialakulhat jégeső, amelyben akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Szintén hét megyében – Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya és Somogy megyében – másodfokú, az ország észak-nyugati területein pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Reisz András közölte: a késő délutáni óráktól kell készülni a heves zivatarokra, a Dél-alföldön és a Tiszántúlon az éjszakai órákban is lehetnek viharok.

Hozzátette: hétfőn kevesebb helyen, inkább a déli megyékben lehet számítani intenzívebb esőzésre, kedden viszont ismét várható egy, az országon átvonuló zivatar.

A jelenlegi előrejelzések szerint viszont a jövő hét közepétől megváltozik az időjárás. Napos, száraz, strandidőre készülhetünk, a hétvégén a maximum hőmérséklet ismét 30 Celsius-fok körül alakulhat – mondta a meteorológus.