Sikkasztással gyanúsítják a székkutasi szövetkezet volt vezetőit

2012.06.11. 12:56

Több mint nyolcszáz rendbeli sikkasztás és 15 millió forintra elkövetett hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a székkutasi Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet egykori vezetőit – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szövetkezet gazdálkodásával összefüggésben egy feljelentés alapján rendeltek el nyomozást, az ügy iratait most vádemelési javaslattal a hódmezővásárhelyi ügyészségnek továbbítják. A megalapozott gyanú szerint a szövetkezetnél egy kártalanítási eljárást követően az arra jogosult 821 ember nem kapta meg a neki járó pénzösszeget, annak ellenére, hogy a kártalanításként járó terület 100 millió forintért 2007 márciusában elkelt, és a pénzt a vevő a szövetkezetnek átutalta.

A szövetkezet a pénzt a gyanú szerint a működésére fordította, az érintett tagoknak a mai napig nem fizettek, és arra a szövetkezet vagyoni viszonyai miatt reális esély sincs.

A rendőrség összesen 821 rendbeli sikkasztás megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy 60 éves székkutasi férfit.

Ezen túlmenően a nyomozás során a szövetkezet egykori vezetői közül négy embert hallgattak ki gyanúsítottként egy, az eljárás során felvetődött, 15 millió forintra elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyben székkutasi magánszemélyek megkeresésére a térség országgyűlési képviselőjeként Lázár János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője tett feljelentést.