Életfogytiglant kaptak a csepeli gyilkosok

2012.06.14. 08:53 Módosítva: 2012.06.14. 13:21
A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint K. Tamás leghamarabb negyven, Deme Gábor harminckét év múlva szabadulhat, de valószínűleg fellebbeznek. Az utolsó szó jogán mindkét vádlott az ártatlanságát hangoztatta.

Első fokon bűnösnek mondta ki a bíróság K. Tamást és Deme Gábort a csepeli kettős gyilkosság büntetőperében.

A mindkét vádlottra életfogytiglant követelő ügyészi vádbeszéd és a bizonyítottság hiányára hivatkozva felmentést kérő védőbeszédek után utolsó tárgyalási napjához ért a büntetőper első fokon. Három és fél éve, 2009 januárjában lőtték agyon a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában az intézményvezetőt és munkatársát.

A gyilkos lövések leadásával K. Tamást, a volt gondnokot, biztonsági őrt vádolják, míg a volt igazgató, a csepeli MSZP-ben is tevékenykedő Deme Gábor az ügyészség szerint bűnsegéd volt az előre kitervelt, aljas indokból elkövetett gyilkosságban.

A csütörtöki tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken a vádlottak megszólalásával kezdődött, az utolsó szó jogán ártatlanságukat hangoztatták. „Elképesztő, hogy az ügyészség ragaszkodik a meséhez” – kezdte K. Tamás, aki hosszan beszélt, lassan, látszólag nyugodtan. Szerinte a bizonyítékok nem bizonyítják, hogy ő lenne a tettes, az ügyész „nem az igazságot keresi”, feltevésekre alapoz, azokból von le téves következtetéseket. „Semmi okom nem volt lelőni a kollégáimat” – bizonygatta.

K. Tamás sérelmezte, hogy szerinte nem nyomoztak „az igazi kérdések” ügyében. Arra utalgatott, hogy az állítólagos valódi gyilkos, a maszkos támadó valakiknek, mégpedig csepeli szocialista vezetőknek a megbízását hajtotta végre, de konkrét neveket nem mondott. „Senki nem gondolja komolyan, hogy az iskola piti pénzügyei megérnek egy emberéletet” – fogalmazott. Szerinte az iskola mögött álló alapítvány eleve pénzmosásra hozta létre az iskolát, és a gyilkosság mögött valójában az állt, hogy ne derüljön fény a pénzmosásra, visszaélésekre. A biztonsági őr azt  követelte, hogy „legyen igazi nyomozás az igazi gyilkosok ellen”.

Deme Gábor az utolsó szó jogán legtöbbet az általa már korábban is sérelmezett eljárási szabálytalanságokról beszélt, és lényegében megismételte mindazt, amivel eddig is védekezett. Újra elmondta, hogy neki „semmi köze” nincs a bűncselekményhez, a gyilkosságok után halálfélelme volt, leszámolt az életével. „Bánom, hogy nem haltam meg” – ez volt Deme Gábor utolsó mondata.

A bíró ezután szünetet rendelt el, az ítéletet délután egykor hirdette ki: mindkettőjüket életfogytiglannal sújtotta, K. leghamarabb negyven, Deme harminckét év múlva szabadulhat.

Bár az ügyben van egy egészen ritka bizonyíték, egy, a gyilkosság alatt forgó diktafon hangfelvétele, a per több mint egy éven át tartott, a bíróság rendkívül alapos bizonyítási eljárást folytatott le. Több mint hatvan tanút, több tucatnyi szakértőt hallgattak meg.

A csepeli kettős gyilkosság fontosabb tárgyalási napjairól korábbi tudósításainkban olvashat, a bűnügyről készült részletes összefoglalónkat pedig itt találja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport