Kiürítették a zirci kórház egy részét

2012.06.16. 17:36
Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, emiatt kellett kiüríteni a kórház bizonyos részeit. A szituációs gyakorlaton a betegek egy része is részt vett.

A feltételezett helyzet szerint a kórházba víz tört be, így az épületet ki kellett üríteni; nem sokkal később a víz betört a vegyszerraktárba is, onnan mérgező gázok szabadultak fel, így a kiürítés még nehezebb körülmények között folytatódott. Az elképzelt balesetben többen "megsérültek", őket a gyűjtőponton osztályozták sérülésük súlyossága szerint, majd az első ellátás után tovább irányították őket a fogadó kórházba.

A szituációs gyakorlatban a kórház valódi betegeinek egy része - akinek állapota megengedte és hozzájárult - is részt vett. Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője elmondta, azért fontosak ezek a gyakorlatok, mert ilyen veszélyhelyzeteket számítógéppel nem lehet gyakorolni. Fontosnak nevezte azt is, hogy csak ezeken a gyakorlatokon tud több szervezet (mentők, tűzoltók, katasztrófavédők, önkéntesek) együtt dolgozni, és szerezhet tapasztalatot a közös munkáról.

A szeretetszolgálat munkatársai három napot töltenek a bakonyi városban, péntektől vasárnapig 194 önkéntes kap oktatást, képzést, és vesz részt a szombati gyakorlatban.