A riói keretbe nem fért bele parlamenti képviselő

2012.06.19. 14:34 Módosítva: 2012.06.19. 16:03
A hét közepén kezdődik Brazíliában az ENSZ fenntartható fejlődés konferenciája, amelyen Magyarország is képviselteti magát. A 26 fős delegációt Áder János köztársasági elnök vezeti majd. A kiutazók között azonban nem lesznek ott az országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának tagjai, mert a testület LMP-s elnöke hiába kérte, hogy néhány, a konferencia témájával foglalkozó képviselő is kerüljön be a keretbe. Hivatalosan elutasították, a Jobbik képviselője viszont mégis be került a delegációba.

Tekintettel kell lennünk a takarékos állam koncepciójára, így parlamenti képviselő kiutazását nem áll módunkban támogatni – ezzel az indoklással utasította el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a parlament fenntartható fejlődés bizottsága elnökének kérését, hogy a szakbizottság tagjai is csatlakozhassanak ahhoz a magyar küldöttséghez, amely részt vesz az ENSZ Rio de Janeiro-i konferenciáján.

Az ENSZ Rio+20 (hosszabb nevén United Nations Conference on Sustainable Development) zöld gazdaságról és szegénység elleni fellépésről szóló rendezvényét június 20-22. között tartják azzal a céllal, hogy megújítsák a világ országaiban a fenntartható fejlődési modell iránti elkötelezettséget.

Jávor Benedek, a szakbizottság LMP-s elnöke először Kövér Lászlótól, az országgyűlés elnökétől kért segítséget ahhoz, hogy néhány képviselő is kiutazhasson a szakmai területét érintő világeseményre.

Jávor Benedek
Jávor Benedek
Fotó: Huszti István

Kövér 2011 szeptemberében azt válaszolta, hogy a parlament költségvetésében nincs keret az utazások finanszírozására, ebben a kérdésben forduljon Fazekas miniszterhez.

A bizottsági elnök ezután írt a vidékfejlesztési tárcának.

Fazekas Sándor már idézett válasza szerint a küldöttségben részben azok kapnak helyet, akik a magyar EU-elnökség idején már bekapcsolódtak a konferencia előkészítésébe, protokolláris keretet pedig később jelölik ki.

Fazekas Sándor
Fazekas Sándor
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az Index információi szerint Magyarország végül egy 26 fős utazó delegációt küld Brazíliába, amelyet Áder János államfő, valamint Fazekas Sándor vezet. A résztvevők között van Pálinkás József MTA-elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársai, a Külügyminisztérium és vidékfejlesztési tárca képviselői, diplomaták, két újságíró, valamint Kepli Lajos, jobbikos képviselő, aki szintén tagja a Jávor által vezetett bizottságnak. Kerpli saját jobbikos honlapján jelentette be, hogy pártja fenntarthatatlannak tartja a "fejlődés jelenlegi irányát", ennek ellenére részt vesz a Föld-csúcson.