Strasbourghoz fordul a volt NBH-tiszt

2012.06.19. 06:33

Az előzetes letartóztatásban lévő Gyarmati György, az NBH volt főosztályvezetője sanyargatással vádolja Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán – írja a Népszabadság. Radács Gyula ügyvéd, aki Gyarmati György nevében a keresetet benyújtotta a strasbourgi bíróságon, egyebek között azt kifogásolja, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti regionális osztálya folyamatosan figyelmen kívül hagyta a védelem indítványait, bizonyítékait, és nem tett eleget indoklási kötelezettségeinek.

A legutóbbi másodfokú bírósági döntés szerint védencével szemben a kényszerintézkedés csak akkor szüntethető meg, ha a hatóságok kihallgatják az osztrák kiadatás alatt álló J. R-t, akinek a vád szerint Gyarmati pénzért segítséget nyújtott, hogy bizonyos büntetőügyei kedvező irányt vegyenek.

Az ügyvéd szerint azonban ez a hivatkozás csak időhúzás, hiszen J. R-t Ausztriában is kihallgathatnák a hatóságok, vagyis a kiadatásra várás csak ürügy arra, hogy Gyarmati Györgyöt továbbra is előzetes letartóztatásban tartsák.

A lap szerint a 2011. augusztus 17-én letartóztatott Gyarmati ügye feltehetőleg az Együtt-Egymásért, Egy-Másért Alapítvány milliárdos csempészeti és adócsalási ügyéhez kapcsolódik. Az egyik bírósági tárgyalásról el is szökő Földesi-Szabó László vezetette alapítvány vezetői milliárdos vám- és áfacsalást követtek el.

Az elkövetők csaknem 8500 tonna élelmiszert –főleg konzervet – hoztak be az országba, és azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az Európai Unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át. Így vám- és áfa-mentesen vámkezeltették azokat. Az élelmiszert azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem több magyarországi üzletlánc javára értékesítette. Az ügylettel meg nem fizetett vám, illetve áfa összege a vámosok akkori közlése szerint 1,22 milliárd forint volt.