Tibor
2 °C
8 °C

Čačić szerint ötvennel mentek előtte a sztrádán

2012.06.21. 15:34
A szakértők meghallgatásával folytatódott a balesetokozással vádolt horvát politikus büntetőpere

A szakértők ismételt meghallgatásával folytatódott a több mint két éve az M7-es autópályán két halálos áldozatot követelő baleset okozásával vádolt horvát politikus, Radimir Čačić elsőfokú büntetőpere csütörtökön Kaposváron. A Horvát Néppárt akkori elnökének, a horvát kormány jelenlegi első miniszterelnök-helyettesének pere tavaly szeptemberben kezdődött. A Marcali Városi Bíróság a nagy médiaérdeklődésre tekintettel - csütörtökön is tucatnyi horvát újságíró, fotóriporter és több televíziós stáb követte az eseményeket - a korábbiakhoz hasonlóan a harmadik tárgyalást is a Kaposvári Törvényszéken tartotta. A tárgyaláson jelen volt a 62 éves vádlott is.

A vádirat szerint Radimir Čačić borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten meghaltak, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

A bíróság a politikus által vezetett autó sebességével kapcsolatos eltérő véleményük miatt kérte a két szakértő ismételt meghallgatását. Egyikük a gépjármű ütközés előtti haladási sebességét óránként 125-135 kilométerre tette, míg a másik – nem kizárva a 135 kilométeres sebességet –, ennél több, óránként 150-155 kilométeres sebességről adott szakvéleményt. A szakértők mintegy két órán át részletesen elmagyarázták, milyen adatok alapján, milyen módszerrel jutottak a hozzávetőleg 10-15 százalékos hibahatárt megengedő eredményhez.

Radimir Čačić tolmács közreműködésével hallgatta végig a szakértők véleményét, kérdés és hozzászólás nélkül. A tárgyalás végén a vádlottat úti céljáról kérdezgette az ügyész.

A horvát politikus a szeptemberi első tárgyaláson azt mondta, mivel nem sietett sehová, az ütközés előtti pillanatokban autójával 100-120 kilométeres sebességgel a lassú sávban közlekedett, és amikor észrevette az előtte haladó kocsit, aminek nem látta, hogy égtek volna a lámpái, már fékezni sem volt ideje. Köd és az autó által felvert vízpára is nehezítette a látást, mondta, hozzátéve: becslése szerint az az autó, amibe belehajtott, legfeljebb 50-70 kilométeres sebességgel haladt.

A másik autó vezetője korábbi tanúvallomásában rutinos vezetőnek nevezte magát. Azt mondta, 100–120 kilométeres sebességgel hajtott az ütközés előtti pillanatokban. Esett az eső, de köd nem volt még foltokban sem, az autó lámpái pedig égtek. Az autót vezető nő csak könnyebben sérült meg, a férje azonban a baleset után egy nappal, édesanyja pedig két héttel később belehalt sérüléseibe. A kocsi harmadik utasa az ütközés miatt megpördülő autóból kirepült, és súlyosan megsérült. A csütörtöki tárgyalás szünetében a nő újságíróknak azt mondta: a szakértők egymást győzködték, de tulajdonképpen nem változott semmi. A vecsési asszony kijelentette: ha valaki elkövet valamit, a felelősséget vállalnia kell érte.

Az ügyben várhatóan június 29-én hirdet határozatot a bíróság.