Házakba csapott a villám a viharban, fák dőltek ki

2012.06.22. 06:55 Módosítva: 2012.06.22. 13:35
Villámcsapások és kidőlt fák okoztak károkat éjszaka a fővárosban és Pest megyében. Ma főleg keleten lehetnek heves zivatarok.

Érden három családi házhoz vonultak ki a tűzoltók villámcsapás miatt. Az egyik háromszintes háznak a tetőszerkezete gyulladt meg, de a tüzet gyorsan eloltották. Egy másik épületnél a gázvezetékbe csapott a villám, ami deformálódott, de gázszivárgás nem volt.

A tűzoltókat a megyében összesen hét fa kidőléséről értesítették, de ezek közül csak egy volt lakott településen, Dabason.

Budapesten összesen húsz esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak az éjjeli vihar miatt, mondta Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Személyi sérülésről nincs információ.

Villám csapott egy házba a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton is. A tűzoltók egy óra alatt megfékezték a lángokat, a lakókat nem kellett kiköltöztetni.

Késnek a vonatok

Hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok az esztergomi, és jelentős késéssel járnak a miskolci vonalon – közölte a Mávinform.

A Budapest–Esztergom vasútvonalon, Óbuda állomáson villámcsapás miatt elromlott a biztosítóberendezés. A vonatok a biztonsági előírások betartásával tudnak csak közlekedni, ezen a vonalon átlag 20-25 perces késésre kell számítani.

A Budapest–Hatvan–Miskolc vasútvonalon Rákos–Pécel, illetve Isaszeg–Gödöllő között 50-60 perc késés is lehet, a villám felsővezetéki zárlatot okozott.

A viharban összesen tizenhét Pest megyei közúti csomópont jelzőlámpái váltak működésképtelenné. Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője elmondta: a villámcsapások miatt főleg az 1-es és a 3-as főúton található berendezésekben keletkezett úgynevezett túláram.

Keleten lehetnek zivatarok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is valószínű, napközben már főként keleten számíthatunk további záporra, zivatarra. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A hőmérséklet napközben 27, 32, késő este 20, 25 fok között alakul.

A péntek éjfélig érvényes veszélyjelző előrejelzés szerint tíz megyében – Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest –, valamint a főváros területén másodfokú, míg Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A hőség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére kiadott harmadfokú figyelmeztetést másodfokúra mérsékelték, vagyis a napi középhőmérséklet ezeken a területeken tartósan már nem 27 fok, hanem 25 fok felett alakul majd.

Az UV-B sugárzás maximuma ma is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.