Veszélyes medvét üldöznek a Börzsönyben

2012.06.25. 16:50 Módosítva: 2012.06.25. 17:23

A Börzsöny erdeiben csatangol az a közel 100 kilós medve, amely ellen korábban hajtóvadászat indult Zalabán, írja a szlovákia Új Szó. A hím 3-4 év körüli lehet, nagy valószínűséggel a Selmeci-hegyekből keveredett Párkány környékére.

A lap szerint a "dezorientált állat" veszélyes lehet, már Szlovákiában is próbálták levadászni  – sikertelenül. A mackó már Magyarország málnásait dézsmálhatja, írja a lap.

A hirek.sk korábban azt írta: az állat június eleje óta kóborolhat az Ipoly mentén. Először Nagytúron bukkant fel, néhány nap múlva Deménd, majd Ipolypásztó térségében látták. Június 13-án a zalabai vadászok találkoztak vele falujuktól 2 kilométerre.


Barnamedve kóborol a Börzsönyben nagyobb térképen

A vadászok nagy lármát csapva próbálták kiugrasztani rejtekhelyéről a településük határába tévedt barnamedvét, de nem jártak szerencsével. A szlovák vadászok kilövési engedélyt is kaptak. Úgy ítélték meg, hogy az állat idegen környezetben van, nehezen tájékozódik, emiatt a viselkedése is kiszámíthatatlan.

A Magas-Tátrában a medvék már nemcsak éjszaka, hanem fényes nappal is betévednek a lakott területre, ahol élelem után kutatnak. Gyakran az anyamedve a bocsokkal együtt lakmározik a hulladékgyűjtő konténereknél. Idén csak Tátralomnicban 39 medvelátogatásról érkezett bejelentés.

Legutóbb pénteken Tátraszéplakon (Tatranská Polianka) sebzett meg egy embert egy kukázó medve. Az állat a szeméttárolóból ugrott rá a férfira, aki bordatörést szenvedett. Június 7-én egy erdészre támadt egy medve Breznóbánya közelében egy skanzennél, amely népszerű a kirándulók körében. A bocsait védő nőstény állat vállon harapta az erdészt, s mivel fegyver nem volt nála, csak kiabálással tudta elriasztani az állatot.